‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEvoluția prețurilor la semințele de floarea-soarelui: Creșteri semnificative și posibile efecte asupra pieței

Evoluția prețurilor la semințele de floarea-soarelui: Creșteri semnificative și posibile efecte asupra pieței

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De la mijlocul lunii august 2024, când a început sezonului de recoltare prețul de achiziție a semințelor de floarea soarelui a crescut cu 13-15%, arată date de pe piață, notează mold-street.com.

Astfel pe 20 august, grupul Trans-Oil, cel mai mare procesator de seminţe de floarea soarelui, anunţa că achiziţionează semințele de floarea soarelui la un preţ de 7.720 lei pentru o tonă la Bălţi, Ungheni sau Căuşeni şi de circa 7.900 lei – la Ceadîr Lunga.

Peste o lună, preţurile de achiziţie a seminţelor de floarea soarelui sunt deja cu peste 1.100 de lei mai mari: 8.865 lei pentru o tonă la Bălţi, Ungheni sau Căuşeni, ceea ce este cu 14,8% mai mult decât în luna august, iar la Ceadîr Lunga preţul indicativ este de aproximativ 8.960 lei, adică cu 13,4% mai mare.

‹ adv ›

În aceeaşi perioadă preţul de achiziţie în portul Giurgiuleşti de către Danube Oil Company (parte a grupului Trans-Oil) s-a majorat de la 425 de dolari la 480 de dolari pentru o tonă, adică cu circa 13%.

Expertul Iurie Rija, directorul Asociaţiei Agrocereale susţine că preţurile afişate de grupul Trans-Oil sunt de regulă indicative, iar frecvent producătorii cer preţuri mult mai mari.

„În prezent preţurile la seminţele de floarea soarelui pe piaţa Republicii Moldova au trecut de 9 lei pentru un kilogram, iar unii producători agricoli cer şi 10 lei pentru un kilogram.

Acestea depăşesc însă preţurile din Ucraina şi chiar din România. De exemplu producătorii Prutul SA şi Expur din România oferă un preţ mult mai mic decât cel oferit de grupul Trans-Oil”, a declarat Iurie Rija.

Astfel se atestă un fenomen care s-a înregistrat şi în trecut: fermierii nu vor să vândă acum şi aşteaptă preţuri mai mari. 

‹ adv ›

Scumpirea seminţelor de floarea soarelui va influenţa şi preţul uleiului, care însă deocamdată a crescut nesemnifictiv cu ceva mai mult de un procent: de la 930 dolari la finele lunii august, la 940 de dolari pentru o tonă pe 20 septembrie.

Anterior reprezentanţii grupului Trans-Oil au comunicat că nu au în plan o majorarea a preţului la uleiul de floarea soarelui pentru piaţa internă.

Dar nivelul critic era un preţ de achiziţie de circa 500 dolari pentru o tonă, care practic a fost deja depăşit.

‹ adv ›

De notat că în Ucraina preţul seminţelor de floarea soarelui oscilează între 8.400 şi 8.800 lei pentru o tonă în dependenţă de distanţa până la fabrica de procesare sau portul de export. 

Pe de altă parte Ucraina procesează cea mai mare parte din recolta de seminţe de floarea soarelui.

Conform specialiştilor recolta Ucrainei este estimată la 12,5 milioane de tone, iar cea a Rusiei la 16 milioane de tone, ceea ce a dus la aparţia unui deficit de semințe de peste 4,5 milioane de tone în regiune.

În absența unor stocuri, deficitul de ulei ar putea depăși 2 milioane de tone, ceea ce va determina probabil creșterea prețurilor la uleiul de floarea-soarelui sau, cel puțin, menținerea unei prime de 50 USD pe tonă față de uleiul de soia și uleiul de palmier.

Preţurile actuale la uleiul de floarea soarelui pe pieţele externe este de 1.050-1.070 dolari, dar unii cer deja şi 1.100 de dolari pentru o tonă.

Un factor important ce pune presiune asupra cotaţiilor la uleiul de floarea soarelui, sunt prețurile scăzute ale uleiului de soia.

În raportul USDA din septembrie, prognoza pentru producția globală de ulei vegetal în sezonul 2024/25 este de 227,1 milioane tone (224,55 milioane tone în 2023/24, 218,33 milioane tone în 2022/23 şi 208,62 milioane tone în sezonul 2021/22).

Scăderea producţiei de ulei de floarea soarelui va fi compensată de creşterea producției de ulei de palmier.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›