‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 septembrie, 2024
25.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriA fost lansat Ghidul de export în țările EFTA. Noi oportunități pentru exportatorii moldoveni

A fost lansat Ghidul de export în țările EFTA. Noi oportunități pentru exportatorii moldoveni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Exportatorii moldoveni vor avea oportunități mai mari să se extindă pe piețele EFTA.

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova au lansat Ghidul privind exportul în țările EFTA.

Mai multe categorii de mărfuri din Republica Moldova, de la cereale la tehnologii informaționale au potențial de export pe piețele țărilor membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA), care cuprinde Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

‹ adv ›

Este o constatare a participanților la Conferința „Valorificarea piețelor de export EFTA: oportunități și perspective”, organizată astăzi la Chișinău, de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu sprijinul programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA).

În cadrul conferinței a fost lansat Ghidul privind exportul în țările EFTA, elaborat de MDED în parteneriat cu USAID MISRA, menit să ajute exportatorii moldoveni să valorifice oportunitățile de export pe piețele EFTA.

Ghidul privind exporturile în țările EFTA oferă o caracteristică exhaustivă a piețelor țărilor EFTA și explică procesele pe care exportatorii trebuie să le îndeplinească pentru a exporta către țările EFTA, oferind exemple și clarificări cu privire la procedurile vamale cu fiecare țară, cerințe de plasare pe piață, cerințe legate de măsuri sanitare și fitosanitare, comerț electronic etc.

‹ adv ›

Documentul poate asista comunitatea de afaceri din Moldova să beneficieze de prevederile Acordului de comerț liber schimb dintre Republica Moldova și statele membre EFTA, ratificat de Parlament, în martie 2024 și care va intra în vigoare la începutul anului 2025.

Inițiativa se încadrează în efortul Guvernului Republicii Moldova de a extinde exporturile moldovenești pe piețe competitive.

Cristina Ceban, secretară de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării a declarat în debutul evenimentului că scopul ministerului este de a ajuta antreprenorii să valorifice la maxim oportunitățile oferite de Acordul de comerț liber schimb cu  țări dezvoltate economic.

„Prin ratificarea Acordului de comerț liber schimb, țările EFTA au eliminat taxele vamale pentru produsele agricole în proporție de 85 la sută și integral pentru produsele industriale, oferind, astfel, Moldovei condiții mult mai avantajoase comparativ cu alte state cu care au acorduri similare. Astfel a fost sporită competitivitatea produselor moldovenești” a precizat Cristina Ceban.  

‹ adv ›

William Trigg, directorul Departamentului Creștere Economică, USAID Moldova a menționat că facilitarea exportului și fortificarea economiei sunt esențiale pentru creșterea economică și crearea unui climat investițional atractiv.

„Susținem eforturile autorităților de a orienta exporturile către piețe mai sigure, deoarece aceasta nu este doar o strategie de creștere, ci și o strategie de reziliență economică.

De aceea, ne dorim ca Ghidul privind exportul în țările EFTA să ofere sprijin real mediului de afaceri în valorificarea noilor piețe” a accentuat William Trigg.

Cristian Ugarte, expert superior în cadrul Secretariatului EFTA a precizat că EFTA are semnate 31 de acorduri semnate cu diverse state, dar asociația este interesată să îmbunătățească aceste acorduri și să extindă prevederile acestuia.

Acordul cu Republica Moldova este unul dintre cele mai recente acorduri semnate, pentru care au început negocierile în 2021.

Partenerul de bază în relații comerciale cu zona EFTA este Elveția, unde sunt exportate cereale, deșeuri și rezidiuri din industria alimentară, fructe și nuci.

În Islanda și Norvegia, Moldova exportă vin, bere, produse textile și accesorii industriale.

Există însă potențial de creștere a exporturilor de vinuri, miere, nuci, fructe proaspete și procesate, produse animaliere, aparate și componente electrice, recipiente din sticlă etc.

EFTA a fost înființată în 1960 și este o organizație internațională și o zonă de liber schimb care include Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, reprezentând destinații atractive pentru exporturi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›