‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExporturile de produse agricole moldovenești s-au triplat în urma liberalizării comerțului cu UE

Exporturile de produse agricole moldovenești s-au triplat în urma liberalizării comerțului cu UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Exporturile de produse agricole moldovenești s-au triplat în urma liberalizării comerțului cu UE.

Astfel, înainte de liberalizare, exporturile pentru produsele contingentate însumau 26,9 milioane dolari, iar trei ani mai târziu, adică în anul 2023, fermierii noștri au ajuns la exporturi în valoare de 89,5 milioane dolari, ceea ce înseamnă o creștere de 3,5 ori.

Informațiile au fost prezentate de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES.

„Într-o perioadă dificilă, marcată de imprevizibil, noi am făcut alegerea corectă, reorientându-ne comerțul spre Uniunea Europeană – un partener stabil și de încredere.

Mai mult de atât, faptul că UE a prelungit liberalizarea comerțului pentru încă un an este o șansă enormă pentru exportatorii noștri.

Astfel, agricultorii noștri au reușit să devină mai competitivi și să-și găsească noi piețe, în Europa”, a scris Dumitru Alaiba.

‹ adv ›

Potrivit oficialului, producătorii din Republica Moldova au depășit cotele prevăzute pentru exportul unor anumite produse.

Mai exact, la prune cotele au fost depășite cu 300 %, la cireșe cu 93%, iar la struguri cu 62%. 

„Aceste rezultate reprezintă cea mai bună dovadă că produsele noastre sunt din ce în ce mai apreciate pe piețele europene.

Aceasta este economia pe care o construim: una care ne conectează cu Occidentul și unde antreprenorii noștri pot concura la nivel global.

Acesta este drumul pe care trebuie să meargă Republica Moldova. Mulțumim Uniunii Europene pentru acest parteneriat solid”, a menționat Dumitru Alaiba. 

Uniunea Europeană rămâne a fi principalul partener comercial și investitor în Republica Moldova.

‹ adv ›

În prezent, peste 65% din exporturile noastre ajung în UE, iar peste 80% din investițiile străine directe în economie vin tot din UE.

În primăvara anului curent, Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Astfel, producătorii din Republica Moldova pot exporta pe piața europeană struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri, fără taxe și restricții cantitative.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›