Reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai întreprinderilor din sector, cu sprijinul USAID Moldova, s-au întâlnit la București cu întreprinderi din România, pentru a lansa un proiect de integrare a rețelelor energetice ale celor două țări, notează mold-street.com.
Se prevede că în perioada de pregătire, pentru a garanta o integrare reușită, instituțiile moldovenești din domeniul energetic au urmat recomandările României cu privire la ajustarea operațiunilor interne la regulamentele și legislația Uniunii Europene.
Ministerul Energiei susţine că un comerț transfrontalier cu energie electrică mai simplu va spori securitatea energetică și va diminua dependența de energia din Federația Rusă.
În prezent, piețele energetice ale Europei de Sud-Est, inclusiv a Republicii Moldova, sunt mici, se bazează pe centrale electrice vechi pe bază de combustibili fosili și depind de un număr mic de furnizori de energie.
Țările care își extind și își integrează piețele de energie electrică cu vecinii lor și cu UE sunt capabile să lucreze împreună pentru tranziția către energia curată.
De notat că Republica Moldova are o linie de 400 KV şi patru linii de 110 KV de interconexiune cu sistemul energetic al României, dar capacităţile lor sunt insuficiente.
Republica Moldova mai are în plan construcţia a două mari linii electrice.
Comentarii