‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 28 octombrie, 2024
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCătina și afinele moldovenești: Povestea de succes a companiei Lolly Berry

Cătina și afinele moldovenești: Povestea de succes a companiei Lolly Berry

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Afinele și cătina din Moldova pot fi găsite deja de câțiva ani constant pe rafturile magazinelor noastre.

Aproximativ 90% din cătina cultivată în Moldova este furnizată rețelelor comerciale de către compania Lolly Berry, notează newsmaker.md.

Aceasta a fost fondată de două femei, care, cu câțiva ani în urmă, au plantat zeci de hectare de fructe de pădure în raionul Strășeni.

Natalia Mursa vă povestește cum reușesc ele să cultive afinul iubitor de umiditate în condiții de secetă și de ce fructele au nevoie de congelare rapidă.

Povestea cătinii: trei ani de așteptare, 50 de hectare de plantații și congelarea rapidă

La mijlocul lunii octombrie, toamna în Moldova era încă caldă, aproape ca vara, dar într-o cameră frigorifică spațioasă, la marginea satului Dișcova din raionul Orhei, deja de o lună domnea o iarnă adevărată: aici, la o temperatură de -40°C, este congelată cătina încălzită de soarele de toamnă.

‹ adv ›

Bogate în vitaminele B, C și beta-caroten, fructele de cătină sunt supuse congelării rapide. Dacă nu sunt congelate în termen de 40 de ore de la recoltare, încep să se oxideze și își pierd proprietățile benefice.

Cătina este adusă în camera frigorifică de pe plantația situată pe dealul din apropiere. În 2017, Tatiana Bordian-Balan, împreună cu partenera sa, Natalia Mursa, au cumpărat 50 de hectare de pământ lângă satul Dișcova.

„Afacerile noastre principale sunt legate de vânzarea produselor alimentare, dar de mult timp eram interesate de agricultură.

Inițial, voiam să investim în plantații de afine, dar ne-am dat seama că este prea costisitor. Atunci am ales cătina – o plantă pe care o întâlnești rar în aceste latitudini, cu excepția cătinii sălbatice”, povestește Tatiana.

Antreprenoarea mărturisește că, acum zece ani, nici nu și-ar fi imaginat că va gestiona o afacere agricolă.

„Am crescut la apartament, am absolvit facultatea de fizică și matematică, dar acum fructele de pădure au devenit parte din viața mea”, spune ea.

‹ adv ›

În 2017, fermierii au plantat primele 35 de hectare de cătină.

Au plantat câte o rămurică, fără să își imagineze că peste trei ani din ea va crește un arbust întreg, îndoit sub greutatea fructelor coapte.

„Am împărțit plantația în două părți, deoarece, în timpul recoltării, ramurile sunt tăiate complet până la trunchi. În anul următor, arbustul crește din nou, dar nu rodește.

 Așa că recoltăm cătina pe rând, obținând producția de pe o parte o dată la doi ani”, explică Tatiana.

Prima recoltă a fost culeasă după trei ani. Acum, suprafața plantației este de 50 de hectare, iar în anii buni, recolta poate ajunge la 100 de mii de tone.

‹ adv ›

Cu toate acestea, mult depind de vreme, deoarece Moldova se află într-o zonă de agricultură riscantă.

„Recolta noastră depinde de polenizarea din luna mai. Folosim polenizarea cu ajutorul vântului. Dacă plouă, polenizarea nu are loc și recolta va fi slabă”, explică Tatiana.

Aproximativ 90% din toată cătina din Moldova provine de pe plantațiile Lolly Berry. Anul acesta, compania estimează că va aduna aproximativ 70 de tone de cătină.

După congelarea rapidă, cătina este prelucrată: fructele sunt separate de crengi, curățate și șlefuite, apoi ambalate.

Compania oferă trei soiuri de cătină: Clara, de culoare galbenă, Mara, portocalie, și Dora, de formă rotundă.

Aceste soiuri, dezvoltate de cercetători români, sunt bine adaptate la condițiile noastre.

De câțiva ani menținem prețul cătinii la 80 de lei per kilogram. Este puțin sub costul de producție, dar vrem ca oamenii să își permită să o cumpere. Am putea crește prețul la 200 de lei, dar nimeni nu o va cumpăra, iar piața va fi invadată de cătină de import”, spune Tatiana.

Povestea afinului: „Grădina, ca un copil mic”

O altă plantație de fructe de pădure a companiei se află în satul Dolna, raionul Strășeni, unde se cultivă afine. În 2019, Tatiana și partenera sa, Natalia Mursa, au cumpărat o plantație de afine de la fermierul Iurie Tarai, care a fost primul agricultor care a început să cultive acest fruct în Moldova.

„Iurie se muta în SUA și ne-a propus să-i cumpărăm afacerea. El avea 7 hectare de afine, iar noi am extins terenul și am plantat încă 7 hectare”, povestește Tatiana.

Afinul este o plantă capricioasă, care necesită plantarea în turbă, pe care compania o importă din Belarus, iar suprafața este mulcită cu așchii din Ucraina pentru a menține umiditatea.

Rădăcinile afinului nu au peri absorbanți; în schimb, miceliul fungic le furnizează substanțe nutritive, creând o simbioză.

Pe plantații cresc trei soiuri de afine care se coc din iunie până în august.

Recolta din acest an a fost de 30 de tone, dintre care 2,5 tone au fost congelate.

Prețurile afinelor variază de la 160 de lei pentru un kilogram la începutul sezonului până la 120 de lei la mijlocul verii.

„Afinele noastre congelate sunt apreciate pentru curățenia lor și pentru fructele mari, fără exces de apă”, subliniază Tatiana.

Antreprenoarele planifică să planteze încă 6 hectare de afin. Sistemul de irigare prin picurare a fost deja instalat și reglează automat furnizarea de apă în funcție de condițiile meteorologice.

„Grădina este ca un copil mic, crește sub ochii tăi și îți dă recoltă în schimbul grijii tale”, concluzionează Tatiana.

Compania nu are grijă doar de plantațiile sale, ci și de angajați.

Echipa din Dîșcov aîncepe cu recoltarea afinelor, care se coc mai devreme, și apoi trece la culesul cătinii.

Iarna, compania încearcă să sprijine financiar angajații astfel încât aceștia să nu plece în străinătate.

Producătorul moldovean de cătină și afine beneficiază de sprijin din partea Uniunii Europene.

În 2021, UE, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională au finanțat servicii de consultanță pentru companie și au ajutat la elaborarea unui plan de creștere a producției și extindere a afacerii, în conformitate cu cererea tot mai mare de pe piața locală.

Cătina și afinele „made in Moldova” pot fi cumpărate din rețelele comerciale moldovenești, de la târguri sezoniere și agricole, dar și comandate prin intermediul rețelelor sociale, cu livrare în Chișinău și suburbii.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Dupa criterii ati ajuns la asa procentaj ca “Aproximativ 90% din toată cătina din Moldova provine de pe plantațiile Lolly Berry”? – FALS
    In Republica Moldova sunt plantate peste 300 ha de catina alba.
    La care statistica oficiala faceti referinta cind afirmati ca ”Aproximativ 90% din cătina cultivată în Moldova este furnizată rețelelor comerciale de către compania Lolly Berry” ?– FALS
    In Republica Moldova sunt recoltate peste 400 tone de catina alba.
    Operati cu cifre neverificate/nejustificate si puneti in defavoare pe ceilalti producatori de catina cu asemenea informatii eronate, fapt pentru care este cazul sa publicati un articol in care va cereti scuze publice de la producatorii de catina si sa veniti cu date corecte si verificate!
    Asa cum sunteti o platforma specializata/focusata pe agricultura, este inadmisibil si rusinos sa publicati un articol atit de disproportionat cu realitatea!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›