‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMemorandum de înțelegere pentru proiecte energetice comune între Moldova și România

Memorandum de înțelegere pentru proiecte energetice comune între Moldova și România

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Miniștrii Energiei din Republica Moldova şi România, Victor Parlicov şi Sebastian Burduja, au semnat astăzi, la Chişinău, Memorandumul de înțelegere  privind colaborarea pentru realizarea proiectelor comune și dezvoltarea de parteneriate pentru promovarea inovării în domeniul energiei din cele două ţări, transmite MOLDPRES.

Memorandumul prevede cooperarea pentru realizarea proiectelor comune şi parteneriatelor dintre cele două ţări, ce vor permite dezvoltarea capacităților, antrenarea tinerilor, cooperare științifică ş.a.

„Să le dăm tinerilor talentați din Republica Moldova o perspectivă de realizare în domenii ce vor fi de mare perspectivă pentru următorii 30-40 de ani, pe care nu le-ar fi avut dacă nu ar fi existat aceste colaborări”, a spus Victor Parlicov.

„România sprijină Republica Moldova în domeniul energiei. Relația strânsă dintre cele două ministere ale energiei nu este un secret pentru nimeni și mă bucur de faptul că țara noastră poate ajuta Republica Moldova peste tot acolo unde este nevoie.

Chiar dacă lupta este grea, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc, iar România va pune umărul pentru a ajuta la acest proces.

Și România a trecut printr-o luptă pentru a-și alege calea firească – aceea de a merge în inima Europei, acolo unde ne-a fost tot timpul locul. Acolo ne vom reuni, mai devreme sau mai târziu, cu frații noștri de peste Prut”, a estimat Sebastian Burduja.

La rândul său, ministrul Victor Parlicov a mulțumit României pentru ajutorul permanent și disponibilitatea de a ne fi alături și în această iarnă. 

„Stocurile de securitate de gaze naturale pentru sezonul rece au fost depozitate în România, iar energia electrică ce nu este acoperită de producția locală este procurată tot de pe piața română.
Menţionez şi importanța finalizării în termen a interconexiunilor de energie electrică între cele două țări, care vor spori securitatea energetică a Republicii Moldova și vor asigura cuplarea fizică la piața europeană de energie.

Este vorba de construcția liniilor de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, finalizarea ultimei fiind planificată pentru anul 2029”, a relevat Parlicov.

‹ adv ›

România joacă un rol esențial în sprijinirea eforturilor de consolidare a independenței energetice a Republicii Moldova.

Construcția liniei electrice aeriene Isaccea – Vulcănești – Chișinău este în plină desfășurare, iar lucrările pe linia Suceava-Bălți vor începe în curând.

Aceste linii vor conecta rețeaua electrică a Republicii Moldova la cea românească și la piața europeană.

‹ adv ›

Din 2021, când a fost dat în exploatare gazoductul Iași – Ungheni, Moldova nu mai depinde de un singur furnizor de gaze naturale și poate asigura necesarul de consum cetățenilor săi de pe malul drept al Nistrului, cumpărând gaze pe piața europeană.

Pe 11 decembrie curent, Ministerele Energiei din Republica Moldova și România vor semna şi un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică. Semnarea acestuia a fost autorizată în ședința de ieri a Guvernului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›