luni, 28 octombrie, 2024
8.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeRecoltarea publică a 8 hibrizi de porumb Dekalb: vezi hibrizii cu recolte de peste...

Recoltarea publică a 8 hibrizi de porumb Dekalb: vezi hibrizii cu recolte de peste 12 tone

Recomandate

Peste 30 de fermieri au participat la recoltarea publică a opt hibrizi de porumb marca Dekalb, în gospodăria lui Vladimir Timofeev, SRL „AgroPark” din satul Parcani, stânga Nistrului.

Platforma demonstrativă a fost irigată cu echipament tip „tambur”, ceea ce a făcut imposibilă irigarea uniformă pe toată suprafața demo. O altă caracteristică deosebită pentru lotul prezentat a fost și faptul că pentru al șaselea an consecutiv se seamănă porumb. 

Tot aici, a fost prezentat fermierilor din regiune hibridul noutate a sezonului curent  – DKC 5810, care, alături de cei mai cunoscuți hibrizi de la Dekalb, a arătat recolte înalte.   

Detalii platformă porumb Dekalb:

  • Premergător: porumb
  • Înființare: 6-20 aprilie
  • Densitate: 80 de mii
  • Erbicidare: Maister Power
  • Hibrizi testați: DKC 5092, DKC 5810, DKC 4709, DKC 4897, DKC 4611, DKC 4031, DKC 4712, DKC 4098.

Igor Copacinschi, directorul Departamentului Bayer CropScience Republica Moldova, a remarcat că recoltele finale au fost influențate de factorii nefavorabili ai anului curent, astfel că hibrizii nu au putut dezvălui întregul potențial de producție.

„Țin să menționez că, perioada de vegetație a hibrizilor a fost întreruptă, mai ales la hibrizii tardivi care nu au arătat potențialul de producție maxim, chiar dacă pentru hibrizii timpurii perioada de vegetație a fost suficientă. Recomand fermierilor ca, atunci când adoptă decizii referitor la categoria de hibrizi din fermă, să se orienteze către hibrizi cu FAO diferit. Fiecare hibrid are perioada sa de înflorire, vegetație.

Consider că, fiecare gospodărie trebuie să aibă hibrizi din 2-3 grupe FAO, pentru a securiza recolta. Compania Bayer oferă întreg suportul fermierilor atunci când aleg hibrizii pentru ferma lor, în dependență de zona și condițiile din ferma lor”.

Compania SRL „Agropark” are în gestiune 400 de ha de teren agricol, pe care anul cultivă porumb pe circa 60 de ha. Suprafețele deținute se irigă, dar în anul curent, din cauza secetei severe și a nivelului scăzut a apei din râul Nistru, irigarea s-a realizat în cantități foarte mici. 

Vladimir Timofeev, directorul SRL „Agropark”: 

„În acest an, am irigat cu jumătate din cantitatea necesară pentru cultura porumbului. Astfel spus, am irigat doar pentru a susține cultura, mai puțin ne-am orientat spre obținerea unei recolte mai mari. Dar chiar și în asemenea condiții, așteptăm recolte de circa 10-12 tone la ha.

Pe lângă hibrizii de porumb, folosim de la compania Bayer și hibrizi de rapiță, dar și întreaga gama de produse pentru protecția plantelor. Cu Bayer colaborăm de o perioadă mai mare de timp și apreciem stabilitatea pe care ne-o oferă. Pe parcursul acestor ani, nu au fost situații în care produsele să nu ofere rezultatele așteptate, iar hibrizii au arătat recolte înalte. Chiar și în condițiile unor ani dificili, cu condiții climaterice nefavorabile, recolte sunt dintre cele mai înalte”.

Oleg Nariciuc, directorul SRL „Kamenskii kolos”, prezent la recoltarea publică, a menționat că recoltele pe care le oferă hibrizii Dekalb le depășesc cu mult pe cele oferite de alți hibrizi.

„De mai mulți ani alegem hibrizi de porumb Dekalb. În anul curent, am semănat hibridul DKC 4611, la care am obținut o recoltă de circa două ori mai mare, comparativ cu alți hibrizi.

Este un rezultat foarte bun, mai ales că am avut parte de condiții foarte dificile, inclusiv lipsa de precipitații în perioada de vegetație. Cred că, potențialul de producție a hibridului are un rol esențial”. 

Semion Cerchez, Technical Advisor CS:

„Am recoltăm un lot comercial în Tiraspol, după tehnologia fermierului, în care sunt prezentați opt hibrizi în condiții de irigat, într-un câmp în care șase ani consecutiv este semănat porumb după porumb.

În cadrul câmpului demo a fost utilizată toată linia de hibrizi din portofoliul companiei cu FAO 300 – 500. Inclusiv, am prezentat fermierilor din zonă și noutatea acestui sezon DKC 5810. Ca și sistem de protecție, a fost folosit erbicidul Master Power, care este erbicidul numărul 1, inclusiv în Republica Moldova, după rezultatele pe care le oferă în câmp”. 

Recoltele și concluziile pentru platforma hibrizi de porumb Dekalb:

Hibrizii timpurii și tardivi (FAO 300-500) au oferit recolte ce depășesc pragul de 10 tone la ha, umiditatea 14%, ceea ce reconfirma stabilitatea hibrizilor Dekalb.

În continuare, sunt prezentate rezultatele obținute, reieșind din condițiile descrise mai sus:

  • DKC 5092 (FAO 390) – 10 tone/ha;
  • DKC 4611 (FAO 350) – 11 tone/ha;
  • DKC 4709 (FAO 360) – 11,2 tone/ha;
  • DKC 4712 (FAO 360) – 11,9 tone/ha;
  • DKC 5810 (FAO 480) – 12 tone/ha;
  • DKC 4031 (FAO 310) – 12,4 tone/ha;
  • DKC 4098 (FAO 300) – 12,4 tone/ha;
  • DKC 4897 (FAO 380) 12,5 tone/ha.

Pentru mai multe detalii, apelează la reprezentantul Bayer din zona ta:

bayer dekalb
Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale