‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 28 octombrie, 2024
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriApicultorii de pe ambele maluri ale Nistrului au avut parte de o vizită de...

Apicultorii de pe ambele maluri ale Nistrului au avut parte de o vizită de studiu în Italia

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Apicultorii de pe ambele maluri ale Nistrului au avut parte de o vizită de lucru și schimb de experiență în cadrul unei Asociații Apicole din Piemont, Italia.

Această zonă se află în topul regiunilor italiene datorită numărului de stupi înregistrați dar și a operatorilor apicoli.

Reprezentanții din Republica Moldova, în frunte cu Ion Maxim, director executiv al Asociaţiei Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), Natalia Porhun, directoarea executivă a Asociației Apicultorilor din stânga Nistrului și câțiva apicultori de pe ambele maluri ale Nistrului, au fost curioși să afle cum funcționează modelul de management al unei cooperative care are un ciclu închis de activitate.

‹ adv ›

Întreprinderea Piemont Miele procesează și comercializează mierea produsă de apicultorii care fac parte din același trust.

Criza economică se face resimțită în sectorul apicol din toate țările lumii, Italia nu este o excepție.

De asemenea, condițiile climaterice nefaste și-au lăsat amprenta asupra calității mierii.

‹ adv ›

Luna iunie a acestui an a fost ploioasă în această regiune a Italiei, în consecință, apicultorii din Piemont au rămas fără mierea de salcâm.

În aceste situații de criză, apicultorii italieni și-au diversificat produsul apicol, au cules polenul și propolis pentru a-și întoarce din cheltuielile investite.

O altă tabără de apicultori s-au orientat spre turismul rural, valorificând prisăcile și prezentând turiștilor beneficiile mierii și a produselor apicole ce le obțin.

‹ adv ›

În acest context, echipa din Moldova a aflat despre importanța sistemului de asigurare a familiilor de albine și despre rolul statului în gestionarea și ajutorul sectorului apicol în situații de criză.

Un alt obiectiv al apicultorilor de pe malul drept și stâng al Nistrului a fost să învețe din experiența de lucru a unei companii apicole italiene care se axează pe producerea de matcă în cantități mari.

Ce tehnologii se folosesc pentru producere, cum are loc selecția, ce metode folosesc specialiștii din Italia pentru combaterea varroa și alți viruși, sunt alte câteva subiecte ce s-au discutat pe larg în cadrul aceleiași vizite.

Instruirile apicultorilor de pe ambele maluri ale Nistrului sunt realizate de către ANARM în parteneriat cu Asociația Apicultorilor din stânga Nistrului, cu asistența financiară a Suediei și Marii Britanii în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” .

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›