Conferința AgTech 2025, pentru al șaselea an consecutiv, a adunat speakeri din Republica Moldova, România și Ucraina, care au abordat subiecte importante pentru toate sectoarele agricole, unul dintre care a fost și sectorul zootehnic.
Ion Moraru, manager ferme de vaci de lapte, originar din Ucraina și cu o experiență vastă în gestionarea fermelor de vaci din SUA și UE, a venit cu o prezentare amplă despre ferma ergonomică și eficientă.
Expertul a explicat că, în creșterea bovinelor de carne tehnologia este adaptată la fiziologia animalelor, iar atunci când vorbim despre creșterea bovinelor pentru lapte – totul este invers, fiziologia animalelor este adaptată la tehnologii.
„Altfel spus, ferma trebuie să fie gestionată eficient, profitabil. Businessul de producerea a laptelui trebuie să fie prognozat. Managerii care gestionează ferma de lactate trebuie să țină sub control aceste tehnologii și să gestioneze fiziologia animalelor”.
Bugetul timpului și gestionarea timpului
„În prezent, avem parte de bovine cu o genetică foarte bună, la fel și alimentația vacilor este la un nivel înalt. Sectorul lactatelor se ocupă de crearea confortului pentru bovine (climatul, ventilația, cum se odihnește vaca)”, a remarcat Ion Moraru.
Din câte se cunoaște, vacile, cel mai mult timp îl petrec culcate (se odihnesc) și acest lucru este foarte important și trebuie să fie gestionat corect. La fel de important este și faptul pe ce stă culcată vaca (așternutul).
Există mai multe tipuri de așternut: nisip, rumeguș, paie, bălegar după prelucrare, compost, covorașe/saltele din cauciuc, turbă.
Totodată, se cunoaște că vacile rumegă atunci când stau culcate. Respectiv, toate aceste procese trebuie să fie îmbinate corect.
Rutina unei vaci de lapte se împarte în felul următor: rumegare, odihnă, consumarea furajelor, activitate în proces tehnologic, relații sociale, adăparea.
Ergonomia în fermele de vaci de lapte
Este o știință care adaptează locurile de muncă, echipamentele și procesele pentru a îmbunătăți confortul, siguranța și eficiența oamenilor.
„Dacă este să vorbim despre ergonomia animalelor, atunci aceasta presupune adaptarea locurilor de întreținere, echipamentele și procesele tehnologice pentru a îmbunătăți confortul, siguranța și eficiența productivă a animalelor”, a spus expertul.
Iluminarea interioară
Lumina trebuie să fie maximală și corectă din punct de vedere topografic (intensitatea luminii în grajd). Locul unde se petrec relațiile sociale între vaci la fel, trebuie să aibă o lumină intensă.
„Un grajd bine iluminat, corespunzător, are un efect pozitiv asupra proceselor de sinteză a laptelui la vaci, îmbunătățind randamentul de lapte”, susține speakerul.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Vedeți care sunt valorile intensității luminii recomandate în video.
Adăparea
Apa trebuie să fie foarte ușor de băut. Vacile trebuie să bea repede și destul.
„Cu cât mai multe adăpări ai la fermă, cu atât este mai bine. Fermierii americani spun că dacă ai multe adăpători la fermă și nu ai un loc liber pentru încă una, atunci trebuie să găsești un loc și să mai pui una”.
Evacuarea bălegarului (gunoiului de grajd)
Există mai multe sisteme și metode de evacuare a bălegarului din grajd. Fermele care se construiesc la moment (moderne) cel mai des folosesc aspiratorul, care foarte ușor și repede curăță. La fel, sunt fermieri care utilizează push-system de împins gunoiul sau spălarea cu apă.
Ventilația, clima
„Vacilor le place ventilarea și această deoarece noi trebuie să îndepărtăm căldura de la ele. Astfel că, la fermele moderne, care se gândesc la rentabilitate se acordă o atenție deosebită ventilației. În final, producătorii de lapte trebuie să pun accentul pe confortul vacilor”, a mai adăugat expertul.
Menționăm că, ediția curentă a Conferinței AgTech a adunat peste 350 de participanți din diferite regiuni ale țării.
V-ar putea fi util și articolul 6 tendințe – în ce investesc proprietarii de ferme de vaci din lume.
Comentarii