‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 iulie, 2024
27.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAu fost finalizate negocierile asupra Acordului privind Facilitarea Comerţului. Ce va da asta Moldovei

Au fost finalizate negocierile asupra Acordului privind Facilitarea Comerţului. Ce va da asta Moldovei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a finalizat negocierile asupra Acordului privind Facilitarea Comerţului. Este primul acord multilateral negociat în cadrul OMC. Acesta va oferi Republicii Moldova noi oportunităţi de acces pe pieţele internaţionale şi va contribui la dezvoltarea unui mediu de afaceri sănătos şi transparent, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei, citat de IPN. 

Acordul prevede reducerea costurilor de tranzacţionare, optimizarea fluxului transfrontalier de mărfuri. De asemenea, prin acest acord se va asigura un grad sporit de siguranţă a mediului de afaceri prin măsuri de eficientizare, transparenţă, reducerea birocraţiei şi corupţiei.

Printre acţiunile ce urmează a fi întreprinse de către ţările membre, ca urmare a aprobării acordului, este excluderea din cerinţele de import a obligativităţii de prezentare a declaraţiilor de export depuse la autoritatea vamală din ţara exportatoare. De asemenea, se prevede excluderea necesităţii controalelor înainte de expediţie aferente clasificării tarifare şi evaluării în vamă, excluderea obligativităţii serviciilor brokerilor vamali ş.a.

‹ adv ›

Pentru punerea în aplicare a acordului a fost instituit Comitetul pe Facilitarea Comerţului. Fiecare membru va institui un comitet naţional privind facilitarea comerţului sau va stabili un mecanism eficient de coordonare naţională şi implementare a prevederilor prezentului acord.

O mare parte dintre beneficiile economice ale acestui acord le revin ţărilor în curs de dezvoltare şi ţărilor cel mai puţin dezvoltate. Acestea vor beneficia de asistenţă pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii, instruirii funcţionarilor vamali şi altor măsuri de punere în aplicare a documentului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›