‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 iulie, 2024
27.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriOFICIAL. Moldova a pierdut cel puțin 20 de milioane de dolari din cauza embargoului...

OFICIAL. Moldova a pierdut cel puțin 20 de milioane de dolari din cauza embargoului rusesc la vinuri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Republica Moldova a ratat vânzări de 20 de milioane de dolari din ziua anunţării embargoului rusesc la vin şi până la sfârşitul anului. Calculele au fost făcute de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. În pofida embargoului impus, exporturile de vin moldovenesc au crescut în acest an cu 23%, a anunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul Vasile Bumacov. 

Vasile Bumacov a menţionat că embargoul rusesc a afectat producătorii de vin, în special pe cei care nu şi-au reorientat producţia spre alte pieţe. „50% din tot vinul moldovenesc se vinde anume în această perioadă. Noi am lansat mai multe acţiuni ca să-i susţinem pe vinificatori. Vrem să se producă vin de calitate, dar aceasta necesită tehnică bună şi cunoştinţe vaste”, a subliniat ministrul, citat de IPN.

Oficialul a amintit că, de la 1 ianuarie 2014, Moldova va avea regim liberalizat de export a vinului în UE. „Aceasta nu înseamnă automat o creştere bruscă a exporturilor. Trebuie să depunem eforturi ca să nu-i dezamăgim pe cei ce ne-au oferit astfel de oportunitate”, a spus Vasile Bumacov.

‹ adv ›

Potrivit datelor ministerului, în anul curent au fost recoltate 600 de mii de tone de struguri, au fost produse peste 160 de milioane de litri de vin. Circa 120 de milioane de litri au fost deja exportate. În UE Moldova a exportat vin în valoare de 27 de milioane de dolari, iar în statele CSI – de 93 de milioane. Cel mai mare exportator din UE este Polonia (37%), urmată de Cehia (23%), iar pe al treilea loc – România (13%). Din statele CSI cel mai mult vin moldovenesc importa Rusia (48%), Belarus e pe locul doi (39%) şi Kazahstan pe locul 3 (12%).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›