‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 iulie, 2024
27.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriImpactul agriculturii şi industriei alimentare asupra creşterii economice din anul 2013

Impactul agriculturii şi industriei alimentare asupra creşterii economice din anul 2013

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova cu 8 la sută în 9 luni ale anului 2013, în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2012, a fost realizată în mare parte datorită unui an agricol foarte bun, informează Ministerul Agriculturii.

Creşterea valorii brute adăugate produsă în agricultură, care în perioada respectivă a însumat cifra de 8,7 milioane lei, a contribuit semnificativ la formarea valorii PIB-ului de 73,3 mlrd lei.

În pofida faptului că ponderea agriculturii în PIB este de 11,9  la sută, valoarea contribuiţiei acesteia la ramurile economiei naţionale precum transporturi, servicii bancare, comunicaţii este apreciată la o valoare de 36 la sută.

‹ adv ›

În ianuarie-septembrie 2013, volumul producţiei agricole în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi gospodăriile populaţiei), în preţuri curente a însumat 16 546 mil. lei (inclusiv producţia vegetală – 10137 mil. lei şi producţia animală – 6079 mil. lei) şi a crescut cu 30,2 la sută faţă de perioada respectivă a anului 2012.

Factorii care au determinat majorarea volumului de producţie vegetale, au fost atât condiţiile agrometeorologice bune cât şi, în special, politicile promovate pentru implementarea unei agriculturi eficiente în baza noilor tehnologii. Conform datelor preliminare, recolta globală a grâului (în greutate după finisare) în gospodăriile de toate categoriile a constituit circa 995 mii tone, sau de 2 ori mai mult faţă de anul 2012, a orzului – circa 212 mii tone, sau de 1,8 ori mai mult. S-a majorat considerabil şi volumul fizic de producţie al principalelor culturi vegetale. În 9 luni ale anului curent s-a majorat atât recolta globală, cât şi productivitatea medie la hectar.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›