‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 iulie, 2024
21.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriChișinăul găzduiește astăzi reuniunea miniştrilor agriculturii din Parteneriatul Estic. Ce așteptări are Bumacov de...

Chișinăul găzduiește astăzi reuniunea miniştrilor agriculturii din Parteneriatul Estic. Ce așteptări are Bumacov de la acest eveniment

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Astăzi, la Chișinău este așteptat Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, împreună cu comisarul pentru extindere Stefan Fulle şi alţi 8 miniştrii ai agriculturii din ţările Uniunii Europene pentru a participa la reuniunea miniştrilor agriculturii din Parteneriatul Estic. 

Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că există mari așteptări de la acest eveniment pentru viitorul agriculturii moldovenești. 

„Dorim să obţinem ceea ce merităm. Republica Moldova este o ţară preponderent agrară, cu o suprafaţă de 2 milioane de hectare de teren agricol. Economia ţării depinde de agricultură în proporţie de, practic, 37%, chiar dacă în PIB spunem că sunt 16%.

‹ adv ›

Agricultura este oportunitatea noastră de dezvoltare, oportunitatea noastră de a crea locuri de muncă şi este oportunitatea de a crea condiţii normale de trai în zonele rurale. În cadrul acestei conferinţe vreau încă o dată ca şi miniştri din ţările parteneriatului estic, dar şi cei din UE să facem multă claritate.

Cei din Europa de Est care vor veni şi ne vor susţine înţeleg foarte bine cât de mult au însemnat fondurile SAPARD, alte fonduri pentru europeni ca să se modernizeze. Atunci populaţia țărilor lor era 70-80 la sută împotriva deschiderii hotarelor şi aderării la UE. Astăzi 80 la sută apreciază foarte mult această integrare europeană.

Vreau ca şi cetăţenii Republicii Moldova, pe de o parte, să ştie de această oportunitate, iar, pe de altă parte, cei de la Bruxelles, partenerii noştri de dezvoltare, să conştientizeze cât de important este pentru Republica Moldova acest program SAPARD, la care sperăm atât de mult.

‹ adv ›

Avem nevoie să modernizăm întreprinderile noastre agricole, în special cele de procesare, pentru a supravieţui, pentru a da maximum ce poate acest teren fertil al Republicii Moldova, să contribuie la maximum în UE. Deficitul de terenuri agricole în lume se simte foarte mult. Azi venind de la Comrat, văzând acolo care este marea spaimă pentru semnarea Acordului de liber schimb şi de continuare a căii europene eu nu aveam nici o necesitate să ies la tablă să fac calcule fiindcă deja orice om judicios poate discuta cu un polonez, cu un bulgar, cu un ceh, cu un ungar să vadă cât de mare este avantajul şi oportunitatea acestei integrări europene”, a declarat Vasile Bumacov.

În total, astăzi sunt așteptate 24 de delegații străine la Chișinău. Cheltuielile legate de organizarea acestei conferințe depăşesc 400 de mii de lei. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›