‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 iulie, 2024
21.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGerul amenință să distrugă culturile agricole

Gerul amenință să distrugă culturile agricole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După ce, în prima lună de iarna, Moldova s-a bucurat de temperaturi de primăvară, iarna şi-a intrat în drepturi în luna ianuarie, venind cu frig şi zăpadă. Schimbarea bruscă a condiţiilor meteorologice, spun specialiştii, ar putea afecta culturile agricole. În condiţiile în care meteorologii prognozează temperaturi sub 15 grade în următoarele zile, agricultorii riscă pierderi mari în anul curent. 

Sudul Moldovei, cu riscuri mai mari

Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli din Moldova, susţine că deşi este încă prematur să se facă pronosticuri negative asupra impactului pe care îl vor avea temperaturile reci asupra culturilor agricole de toamnă, riscul ca acestea să îngheţe este destul de mare. „Acum depinde de evoluţia vremii. Deocamdată avem suficientă zăpadă în centrul şi nordul Moldovei. În sud este prea puţină şi e mai rău. Dacă frigul va continua să persiste, rapiţa este prima care va îngheţa, dar nu este exclus ca şi grâul, şi orzul să fie distruse”, a declarat Alexandru Slusari.

‹ adv ›

Zăpada ar salva producătorii

Situaţia ar putea fi redresată dacă vor veni ninsorile, mai ales că lipsa de precipitaţii se face destul de simţită. „Aşteptăm să ningă. A fost o toamnă lungă, iar producătorii au avut timp pentru lucrări, umiditate a fost suficientă. Ce-a urmat însă nu e deloc favorabil. Au fost temperaturi prea calde, iar acum a dat frigul de minus 15, minus 17 grade”, explică preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli.

Potrivit Serviciului Meteorologic de Stat, temperaturi de -17 şi -15 grade se vor înregistra începând cu ziua de mâine şi se vor menţine pe parcursul întregii săptămâni, dar şi la începutul săptămânii viitoare.

‹ adv ›

Sursa: EVZ.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›