‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 iulie, 2024
21.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEvoluțiile prețurilor pe piața mondială agroalimentară

Evoluțiile prețurilor pe piața mondială agroalimentară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Piața mondială a grâului

Preţul grâului a scăzut în ultima săptămână din cauza activităţii reduse ca urmare a sărbătorilor de sfârşit de an. Pe plan tehnic, preţul grâului a ieşit de pe panta ascendentă. Egiptul a achiziţionat 535.000 tone de grâu din Ucraina, Rusia şi România, ceea ce a menţinut preţul grâului la un nivel bun. Algeria anunţă achiziţii de cca 550.000 tone de grâu, în special din Franţa. Cererea mondială va fi un element de susţinere a preţului grâului în perioada următoare, la care se adaugă raportul dintre USD şi euro. 

Piaţa externă a porumbului

‹ adv ›

Preţul porumbului a scăzut în ultima săptămână ca urmare a îmbunătăţirii condiţiilor climatice din America Latină. Ploile căzute în Argentina au dus la limitarea efectelor negative ale secetei instalate încă din luna septembrie 2013. Preţul porumbului european a fost penalizat de concurenţa apărută din partea celui venit din Ucraina. Se estimează că preţul porumbului va scădea în perioada următoare. SUA a exportat cca 154.400 tone de porumb în ultima săptămână, ceea ce a cântărit destul de mult în balanţa preţului în direcţia scăderii acestuia.

Piaţa externă a orzului

Preţul orzului furajer a scăzut în ultima săptămână ca urmare a unei cereri scăzute. Schimburile cu orz furajer sunt mai reduse în comparaţie cu cantităţile de porumb vândute în aceeaşi perioadă. Qatarul a achiziţionat în ultima perioadă 85.000 tone de orz furajer. Producătorii de malţ sunt mai activi în ultima perioadă, însă volumele nu sunt atât de abundente pe cât se estimau.

‹ adv ›

Piaţa externă a oleaginoaselor

Piaţa soiei. Producţia mondială de soia s-a ameliorat ca urmare a refacerii deficitului hidric din Argentina. Ploile căzute în Argentina au dus la îndepărtarea spectrului secetei instalate în cazul culturii de soia.

Piaţa la floarea-soarelui. Pe plan macroeconomic creşterea preţului petrolului a făcut să se susţină piaţa oleaginoaselor. Preţul barilului de petrol de 100 dolari a făcut să existe un element de susţinere a pieţei florii-soarelui.

‹ adv ›

Piaţa la rapiţă. Preţul rapiţei variază între 360-365 euro în cazul schimburilor din luna februarie 2014. Canada a anunţat o producţie de 18 milioane de tone. Potenţialul de creştere a preţului rămâne limitat dacă situaţia condiţiilor climatice rămâne pozitivă în perioada următoare.

Sursa: Agrobusiness.ro

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›