‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 iulie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriChiciura din ultimele săptămâni le dă mari bătăi de cap agricultorilor de la Căușeni

Chiciura din ultimele săptămâni le dă mari bătăi de cap agricultorilor de la Căușeni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vremea neobişnuit de caldă pentru luna decembrie şi începutul lunii ianuarie ar putea avea urmări grave, atât pentru semănăturile de toamnă, cât şi pentru pomii fructiferi. În urma chiciurii şi a stratului gros de gheaţă depus pe copaci şi culturile agricole, specialiştii susţin că sunt ameninţate plantele şi pomii care au slobozit deja muguri.

Mai mulți agricultori din Căuşeni îşi fac griji că vor pierde banii investiţi până acum în culturile de grâu, orz şi rapiţă. Cercetătorii confirmă că starea vremii din acest an ar putea dăuna culturilor de toamnă, dar şi unor soiuri de pomi fructiferi, anunță postul local de televiziune Studio-L TV.

Fermierii spun că în aceste zile este contraindicat să se scuture zăpada și stratul de gheaţă de pe copaci şi, mai ales, să se intre în grâne, pentru a nu dăuna procesului de fotosinteză. 

‹ adv ›

Aceştia susţin că acolo unde gheaţa a acoperit integral creanga copacilor ar putea apărea unele probleme. Specialiştii susţin că chiciura depusă pe copaci nu trebuie dată jos pentru că am putea rămâne fără muguri şi respectiv fără roadă.

Chiar dacă se arată optimişti, agricultorii susţin că în 2014 ar putea suporta unele pierderi şi asta numai datorită faptului că temperaturile de primăvară la început de ianuarie şi lipsa precipitaţiilor sub formă de ploaie ori zăpadă de la sfârşit de an a lăsat o bună parte din culturi fără umeditate. În condiţiile unor riscuri climatice majore, o soluţie ar fi asigurarea culturilor agricole. Fapt neglijat de producătorii agricoli.

Totuşi starea vremii din ultimele zile i-a bucurat pe agricultori, mai ales prin căderea zăpezii. Potrivit meteorologilor, în acest sfârșit de săptămână vor fi până la -20 de grade Celsius.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›