‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
32.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriServiciul Vamal: proceduri simplificate de vămuire pentru agenţii economici

Serviciul Vamal: proceduri simplificate de vămuire pentru agenţii economici

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Simplificarea în continuare a procedurii de vămuire şi schimbul de propuneri în vederea facilitării procedurilor de comerţ exterior au constituit obiectele de bază ale discuţiilor conducerii Serviciului Vamal (SV) cu oficialii din 40 de companii, cei mai mari exportatori din Moldova şi Asociaţiile care reprezintă interesele acestora, informează MOLDPRES.

Tudor Baliţchi, director general al Serviciului Vamal, a declarat ca instituţia va continua procesul de reducere a duratei de staţionare la frontieră, a timpului de vămuire, ponderea controalelor fizice şi documentare, acordarea unor avantaje agenţilor economici credibili.

„În toate aceste direcţii au fost promovate mai multe măsuri menite să elimine barierele în calea exportului. Astfel, încă în 2011, exportatorilor le-au fost create condiţii pentru vămuirea produselor nemijlocit în posturile vamale de frontieră, fără necesitatea declarării acestora şi în posturile vamale interne, ceea ce micşorează timpul şi costurile agenţilor economici”, a spus Baliţchi.

‹ adv ›

Potrivit şefului SV, cu toate că volumul declaraţiilor vamale procesate de subdiviziunile instituţiei creşte, s-a reuşit micşorarea timpului de trecere a frontierei de la 55 de minute în 2008 şi 45 în 2009, pînă la 18-20 minute în 2012. „Cît priveşte controlul fizic şi documentar, şi aici datele sistemului informaţional vamal Asycuda World denotă că exporturile sînt direcţionare pe culoarul verde în 90% de cazuri, iar controlul fizic şi documentar se aplică în baza analizei de risc, pentru mărfurile cu risc sporit”, a specificat Tudor Baliţchi.

În cadrul întrevederii exportatorilor a fost prezentat noul Regulament privind procedurile simplificate de vămuire, care se aplică începînd cu 1 ianuarie 2013. Este de accentuat că gama simplificărilor vamale s-a extins considerabil şi cuprinde trecerea frontierei în mod prioritar, pe o linie special marcată pentru agenţii credibili, vămuire în afara orelor de program, în zile de odihnă sau în alte locuri etc.

Actualmente, 50 de companii beneficiază de procedurile simplificate. Directorul general a specificat că scopul Serviciului Vamal este ca pe viitor acest indicator să crească şi cît mai mulţi agenţi economici care activează legal şi corespund tuturor cerinţelor să beneficieze de procedurile vamale simplificate, notează MOLDPRES.

‹ adv ›

Sursa: moldpres.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›