‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
37.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaUn tânăr primar are o afacere cu prepeliţe. Face venit lunar de 40.000 de...

Un tânăr primar are o afacere cu prepeliţe. Face venit lunar de 40.000 de lei!

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Îmbrăcat la patru ace, primarul de Mândâc (Drochia), Ion Lupaşcu, adună cu grijă ouăle de prepeliţă. Şi-a deschis crescătoria de mai bine de un an, iar cei aproape 30.000 de lei investiţi şi i-a recuperat în doar câteva luni din profitul obţinut. Se împarte între primărie şi fermă, dar spune că le reuşeşte pe toate şi nu lasă pe nimeni la greu.

Ion Lupaşcu (27 de ani) e fost militar şi a activat în Batalionul cu Destinaţie Specială „Fulger”, însă dragostea şi dorul pentru locul unde s-a născut l-au adus înapoi, la ţară, iar graţie încrederii mândâcenilor, de mai bine de un an este primar al satului. „Înainte de a reveni în Mândâc, lucrasem la Ministerul Apărării. Anul trecut consătenii mi-au propus să-mi depun candidatura pentru funcţia de primar. Am acceptat mai mult în glumă, însă atunci când am văzut că am fost ales mi-am luat munca în serios”, ne-a declarat fermierul.

Adună 2000 de ouă zilnic

‹ adv ›

Înainte de a începe afacerea cu prepeliţe, primarul a numărat, vreme de jumătate de an, toate plusurile şi minusurile, ca să fie sigur că face alegerea corectă. A durat ceva timp până a pus toate detaliile la punct, însă lucrul a mers ca pe roate. „Prepeliţele le am de la o fermă din Peresecina. Iniţial cumpărasem 4000, după care le-am înmulţit, ajungând în prezent la 6000 de păsări. Vând şi păsări, şi ouă. Nu duc lipsă de cerere”, spune fermierul, menţionând că adună 2000 de ouă pe zi, pe care le distribuie în oraşele Drochia şi Chişinău. Preţul unui ou este de circa 90 de bani, iar venitul fermierului este mai mare de 40.000 de lei pe lună. „Am doar doi angajaţi la fermă. Nu am iniţiat această afacere doar pentru venituri, dar şi pentru plăcere. E pasiunea mea”, menţionează Ion Lupaşcu.

„Ouăle de prepeliţă cresc durata vieţii”

Fermierul ne-a declarat că sătenii au fost primii clienţi şi de atunci vin mereu să cumpere ouă, mai ales că medicina le recomandă ca fiind lecuitoare. „Dacă urmezi un curs de o lună şi consumi câte trei ouă pe zi înainte de mâncare, sunt îmbunătăţite anumite funcţii ale organismului. Ele luptă împotriva simptomelor alergiei, gastritei, ulcerului, elimină toxinele. Ajută în tratamentul pentru tuberculoză, astm bronşic, diabet zaharat şi are efecte puternice împotriva cancerului, eliminarea pietrelor de la ficat şi rinichi. De asemenea, sunt bune pentru îmbunătăţirea memoriei, întăresc sistemul imunitar, cresc durata vieţii şi îmbunătăţesc culoarea pielii şi a părului”, îşi laudă marfa omul de afaceri.

‹ adv ›

De Paşti le vor încondeia

Ouăle de prepeliţă au nevoie de condiţii speciale de păstrare. Pe timp de vară, în camera special amenajată, sunt instalate climatizoare pentru ca temperatura să nu se ridice mai sus de 5 grade Celsius. „Prepeliţele sunt hrănite cu premix – mâncare specifică cu susţinere de mălai furajer. Acesta e făcut din grâu, porumb şi floarea soarelui”, menţionează bărbatul.

Şi pe timp de iarnă fermierul trebuie să ia măsuri pentru ca păsările să reziste la frig. Are aparate de încălzire a aerului, însă le conectează doar când gerul e foarte mare, deoarece prepeliţa are o temperatură a corpului foarte ridicată, lucru care le face rezistente în perioada rece. „Aşteptăm sărbătoarea de Paşti ca să vopsim ouă de prepeliţă. Încă n-am încercat până acum, dar am zis că în acest an experimentăm neapărat. Ne pare interesant”, susţine primarul.

‹ adv ›

Vrea şi o fermă de fazani

Ion Lupaşcu se declară mulţumit de afacerea sa şi de postul de primar pe care-l ocupă. „Acum mă simt împlinit, însă pe viitor visez şi la o fermă de fazani. Am câţiva pe care îi cresc doar pentru plăcere, iar mai apoi le dau drumul ca să fie vânate. Mai reflectez, poate voi deschide şi o crescătorie de fazani”, ni s-a destăinuit Ion Lupaşcu.

Un articol de Doina Popov

Sursa: apropomagazin.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›