‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCe acte trebuie să dețină un apicultor pentru a putea merge la stupină

Ce acte trebuie să dețină un apicultor pentru a putea merge la stupină

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru apicultori, este o perioadă foarte importantă, ca de fapt pentru toți agricultorii, pentru că dacă nu se fac toate lucrările necesare la timp, atunci lucrezi în zadar tot anul.

De această părere este Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, care, contactat de Agrobiznes, a menționat că apicultorii se confruntă cu mai multe impedimente. O problemă majoră este faptul că o mare parte sunt persoane în vârstă.

„O mare parte dintre apicultori sunt persoane vârstnice și respectiv, cei care au peste 63 de ani le este frică să meargă la stupină. Dar în această perioadă, trebuie să ne pregătim pentru a duce stupii la pastoral și atunci ei sunt îngrijorați”.

Un alt impediment cu care se confruntă apicultorii se referă la cei care au prisăci în diferite raioane.

‹ adv ›

Citește aici despre Afaceri cu albine. Primii pași în apicultură.

„Am fost telefonat de un coleg care locuiește în Bălți, dar are stupină în Drochia și Florești și mi-a spus că nu știe cum să meargă la prisacă. Am contactat responsabilul de la MADRM care mi-a spus că nu există la moment interdicție la deplasare, decât doar în cazul satelor care sunt în carantină. Doar în acele localități este nevoie să ai un permis special pentru deplasare. Un alt coleg care este din satul Bălceana, raionul Hâncești, sat care este în carantină, are stupine atât în acea localitate, dar și în alte localități și nu știe cum să se deplaseze. A discutat cu cei de la Comisia pentru situații excepționale care i-au recomandat să găsească o persoană din regiunile unde sunt amplasate stupinile pentru ca să îngrijească pe perioada carantinei. Din păcate, nu există o altă soluție. Dar speră că începând cu săptămâna viitoare deja satul va ieși din carantină, pentru că au trecut 14 zile”.

Dar pentru a evita pe cât posibil problemele care pot apărea, Ion Maxim recomandă apicultorilor să aibă cu ei actele care confirmă faptul că merg la stupină.

„Unii apicultori au solicitat certificate de la Primărie, care confirmă că sunt deținători de prisăci. Actele pe care trebuie să le dețină un apicultor atunci când merge la stupină sunt: buletinul de identitate, pașaportul prisăcii, autorizația veterinar-sanitară de funcționare, în care este indicat locul permanent de amplasare a stupinei. Aceasta reprezintă o dovadă că nu mergi în altă parte decât pentru a face lucrările necesare în stupină”.

Președintele ANARM este de părere că, la moment apicultorii trebuie să se conformeze cerințelor impuse pentru că este important să aibă grijă de sănătatea lor, albinele dacă au fost corect îngrijite vor rezista încă o săptămână.

‹ adv ›

Citește aici despre Nosemoza albinelor – cum tratăm diareea parazitară primăvara.

Foto simbol: apicultor-ziarullumina.ro

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›