‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 iulie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRusia caută carne de porc în China. UE caută dreptate la OMC

Rusia caută carne de porc în China. UE caută dreptate la OMC

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În timp ce rușii intenționează se pare să renunțe complet la carnea de porc din UE în favoarea celei din China, europenii se pregătesc să reclame Rusia în fața OMC (Organizația Mondială a Comerțului). Bruxelles-ul consideră că Moscova a reacționat prea dur atunci când a blocat o serie de exportatori europeni din cauza la o apariție a unei boli în Lituania, relatează agrobroker.ro.

Rusia ia în considerare posibilitatea importării cărnii de porc din China pentru a înlocui proviziile din Uniunea Europeană, în urma suspendării tuturor importurilor de carne de porc din comunitate datorită apariției pestei porcine africane în unele state membre, a declarat Alexei Alexeenko, purtătorul de cuvânt al instituției de control veterinar și fitosanitar din țară, Rosselkhoznadzor, citat de publicația The Moscow Times.

„I-am făcut o ofertă părții chineze”, a declarat Alexeenko, „dar încă ne mai gândim la această posibilitate. O delegație de inspectori din Rusia, Kazahstan și Belarus vor vizita China să verifice dacă calitatea cărnii este destul de ridicată pentru a se conforma criteriilor rusești”. Încă nu este stabilită data inspecției, deoarece – conform purtătorului de cuvânt – orarul inspectorilor este unul destul de încărcat.

‹ adv ›

China a propus nouă companii pentru a fi incluse pe lista exportatorilor potențiali către Rusia.

UE se adresează la OMC

Uniunea Europeană se pregătește să reclame Rusia în fața OMC cel mai devreme săptămâna viitoare din cauza interdicției aplicate importurilor de carne de porc din întreaga Uniune, o măsură considerată disproporționată de către autoritățile europene.

‹ adv ›

Eforturile privind eliminarea acestei restricții au fost complicate și de tensiunile generate de anexarea Crimeii de către Rusia, care a determinat impunerea unor măsuri restrictive – interzicerea de a intra în țară și blocarea conturilor – unor oficiali ruși.

Disputa este importantă, deoarece – conform datelor autorităților vamale din Rusia – UE exportă anual circa 700.000 de tone de carne de porc către Federația Rusă, circa 25% din totalul exporturilor de acest fel din Comunitate, în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro.

Partea rusă este ingrijorată de posibilitatea răspândirii bolii de la mistreții din Lituania la fermele de porci din Polonia și în întreaga Europă de Est și insistă asupra introducerii carantinei pe întreg teritoriul european până în momentul în care poate fi declarat oficial statutul de „liber” de pestă porcină africană. Conform reprezentantului rusiei la UE, eliminarea interdicției ar fi un pas „extrem de iresponsabil”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›