‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 iulie, 2024
30.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova va ieși din CSI în cazul în care va fi boicotată de celelalte...

Moldova va ieși din CSI în cazul în care va fi boicotată de celelalte țări, opinie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Încetarea cooperării Moldovei cu CSI este posibilă doar în cazul în care ţările CSI (la iniţiativa Rusiei) îi vor declara Moldovei boicot, a scris pe pagina sa din reţele de socializare fostul ministru al Economiei al RM, Alexandru Muravschi.

Astfel el a comentat adirmaţiile viceministrului dezvoltării economice a Rusiei, Aleksei Lihaciov, despre faptul că „Republica Moldova nu va putea îmbina două sisteme regulatoare: CSI și UE. Va fi nevoită să facă o alegere și dacă aceasta va fi în favoarea sistemului european, atunci sistemul CSI va înceta să mai fie confortabil”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, economistul moldovean consideră că sunt posibile câteva variante de evoluţie a evenimentelor din relaţiile părţilor.

‹ adv ›

„Prima. Moldova rămâne membru cu drepturi depline al Acordului de comerţ liber (ACL) în CSI, dar se intensifică controlul documentelor de provenienţă a mărfurilor la frontieră, pentru a exclude fluxul acestora din Uniunea Europeană pe piaţa ţărilor Uniunii Vamale fără respectarea obligaţiunilor vamale de rigoare”, a menţionat Muravschi, considerând o astfel de decizie ideală pentru Moldova, cu toate că puţin probabilă.

„Al doilea scenariu – Rusia şi alte state ale CSI exclud un şir de mărfuri moldoveneşti din ACL, dar păstrează anumite preferinţe la mărfurile de care au nevoie”, a scris economistul, numind o astfel de decizie „normală”.

O altă decizie acceptabilă el consideră anularea de către Rusia şi ţările CSI a tuturor privilegiilor, legate de calitatea de membru al Moldovei în CSI şi răspândirea asupra relaţiilor comerciale cu aceasta a regulilor standard ale WTO.

‹ adv ›

Muravschi admite şi o a patra variantă, pe care o caracterizează ca „mai mult politică decât economică”.

„Rusia şi ţările CSI vor introduse măsuri de restricţie la importul mărfurilor moldoveneşti (majorarea ratelor tarifare, sporirea cerinţelor pe standarde până la interzicerea importului a unor mărfuri pe teritoriul Uniunii Vamale), fapt ce va crea dificultăţi reale pentru Moldova, dar şi o va obliga să lucreze asupra sporirii competitivităţii produselor proprii”, a spus fostul ministru al Economiei, considerând că decizie Rusiei pot fi contestate prin mecanismele WTO şi subliniind că Moldova poate avea relaţii comerciale nu doar cu UE şi CSI, dar cu toate ţările lumii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›