‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSisteme moderne de irigare pentru fermierii din raionul Ungheni

Sisteme moderne de irigare pentru fermierii din raionul Ungheni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Peste o mie de hectare de teren agricol din satele Petrești, Blindești și Sculeni, raionul Ungheni, vor putea fi irigate datorită reconstrucției și modernizării sistemului de irigare Blindești realizată din fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Derularea lucrărilor de reabilitare a sistemului de irigare Blindești a fost monitorizată la 17 iunie curent de reprezentanți ai Fondului Provocările Mileniului Moldova, Corporației Provocările Mileniului (CPM), conducerea Agenției Apele Moldovei, autoritățile publice locale și fermierii din zonă, informează FPM Moldova.

Potrivit proiectului tehnic de reabilitare a sistemului de irigare Blindești, lucrările de reconstrucție prevăd instalarea a circa 29 de km de țevi noi din polietilenă cu densitate înaltă și din oțel, care vor substitui țevile din azbest, care nu mai corespund cerințelor tehnice și de mediu. De asemenea, vor fi reconstruite 3 stații de pompare care vor fi dotate cu 13 pompe performante și echipament electric, instalarea sistemelor de aspirație a apei cu protecția populației piscicole etc. Echipamentul nou instalat va permite irigarea a circa 587 de hectare de teren, dar și posibilități tehnice de a extinde ulterior suprafața irigată cu încă 1100 de hectare.

Costurile totale de reconstrucție a sistemului de irigare Blindești sunt de circa 8,3 milioane dolari USA, iar lucrările vor fi efectuate de compania franceză SADE, selectată în cadrul unui concurs internațional. Reabilitarea sistemului de irigare Blindești a început în primăvara anului curent și va continua pînă în luna iunie 2014. După reabilitare, agricultorii vor beneficia de un sistem de irigare eficient și flexibil, care le va permite să irige pămîntul în funcție de necesitate, iar apometrele mobile le va permite să plătească doar pentru apa consumată. Totodată, rețelele noi de distribuire a apei și echipamentul performant va reduce la minimum pierderile de apă din rețea și consumul de energie, care anterior erau exagerate.

‹ adv ›
FPM Moldova
FPM Moldova

Directorul executiv al FPM Moldova Valentina Badrajan a discutat cu fermierii din aria sistemului de irigare despre perspectivele de dezvoltare care se deschid o dată cu accesul la apa pentru irigare, precum și despre gestionarea sistemului de irigare, pe care îl vor prelua de la Agenția Apele Moldovei, după ce vor fi încheiate lucrările de reconstrucție. ”Constatăm un interes al producătorilor din localitățile date privind trecerea la culturile agricole de valoare înaltă, care vor putea spori veniturile acestora și le vor oferi șanse de comercializare a legumelor și fructelor atît pe piața internă, cît și cea externă”, a spus V.Badrajan.

Prezent la eveniment vicedirectorul de țară al CPM în RM Jeffrey Goveia a menționat că investiția poporului american în reabilitarea sistemului de irigare dat reprezintă o speranță pentru agricultorii moldoveni de a crește produse agricole competitive.

De asemenea, directorul Agenției Apele Moldovei Veaceslav Vlădicescu a asigurat fermierii de susținerea Agenției în procesul de reconstrucție a sistemului și și-a exprimat speranța că FPM Moldova ulterior va oferi suport în instruirea producătorilor agricoli privind utilizarea echipamentelor de irigare.

‹ adv ›

În prezent, FPM Moldova are semnate contracte de executare a lucrărilor de construcție în valoare totală de circa 80 de milioane USD pentru reabilitarea a 10 sisteme de irigare (6 sisteme de irigare pe Nistru: Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa și 4 sisteme de irigare pe Prut: Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zîrnești).

Actualmente sistemul de irigare Blindești nu funcționează. Acesta a fost construit în anii 70 ai secolului trecut și pînă la începerea lucrărilor de reabilitare se afla într-o stare deplorabilă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›