‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 iulie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDevalorizarea leului a provocat agricultorilor pierderi de un miliard de lei

Devalorizarea leului a provocat agricultorilor pierderi de un miliard de lei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul conferinței „Devalorizarea leului – stagnare a economiei şi creştere a preţurilor”, organizată de Confederaţia Naţională a Patronatului din Republica Moldova, vicepreşedintele organizaţiei Alexandru Slusari a declarat că politica Băncii Naţionale este una netransparentă şi nu mai inspiră încredere odată ce Guvernatorul Băncii Naţionale a dat asigurări că cursul de schimb al leului se va stabiliza curând, ceea ce nu s-a întâmplat. „Dorin Drăguţanu a pierdut orice credibilitate după ce şi-a dezminţit prognozele pe care le-a făcut”, spune Slusari.

„Dorin Drăguţanu a pierdut orice credibilitate după ce şi-a dezminţit prognozele pe care le-a făcut. Aici sunt două variante. Sau el a făcut acele afirmaţii ştiind din start că nu va fi aşa sau nu poate controla situaţia. Dacă BNM nu poate controla această situaţie pentru ce au fost declaraţiile pe care le-a făcut anterior”, se întreabă acesta, potrivit publicației Economist.

Slusari afirmă că din cauza majorării preţului la motorină cu aproximativ un leu la litru, agricultorii au avut pierderi de 200 de milioane lei, dacă se mai adaugă produse de import precum fertilizanţi, pesticide, piese de schimb şi semințe, acestea sunt şi mai mari. În total, din cauza devalorizării leului, agricultorii au pierdut în acest an aproximativ un miliard de lei şi este vorba doar de pierderi la procurarea inputurilor, dar dacă luăm în calcul echipamentele, utilajele, tehnica agricolă, liniile de sortare care se achiziţionează pentru modernizarea afacerii, pierderile sunt şi mai mari. Doar situaţia climaterică favorabilă din acest an face ca situaţia să nu devină catastrofală.

‹ adv ›

„Dacă situația în ceea ce priveşte evoluţia leului nu se va stabiliza şi nu vor fi luate decizii care să schimbe lucrurile, în curând pot fi luate decizii de a organiza acţiuni de protest”, afirmă reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›