‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 7 octombrie, 2024
12.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRoadă mai mare de floarea soarelui decât în anul trecut

Roadă mai mare de floarea soarelui decât în anul trecut

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Roada de floarea soarelui din anul curent va depăşi jumătate de milion de tone. Aceasta este mai mare ca cea de anul trecut, a comunicat ministrul Vasile Bumacov jurnaliştilor care l-au însoţit în turul de presă la începutul recoltării florii soarelui pe ogoarele din preajma satului Măşcăuţi, Criuleni.

Ministrul a specificat că producătorii de floarea-soarelui nu se confruntă cu problemele pe care le au alţi producători agricoli, deoarece seminţele şi uleiul mereu sunt solicitate. O pătrime din tot exportul agricol din Moldova îl constituie cel de seminţe şi de ulei de floarea-soarelui.

Anual în Moldova se plantează 300 de mii de hectare de floarea-soarelui. Vasile Bumacov spune că a fost atinsă suprafaţa maximă admisă pentru această cultură. Dacă suprafaţa s-ar mai extinde, există pericolul secării solului. Soluţia este să fie mărită productivitatea culturilor, prin aducerea de noi soiuri de floarea-soarelui, în loc să fie majorate suprafeţele.

‹ adv ›

Vasile Bumacov a comunicat că de la începutul anului curent Moldova a exportat seminţe şi ulei de floarea-soarelui în sumă de 126 de milioane de dolari. Peste 99% din ulei este exportat în UE, o parte din seminţe pleacă în statele CSI şi în alte ţări.

Jurnaliştii au participat la lansarea recoltării pe câmpurile arendate de către omul de afaceri Alexandru Carţân. Acesta a declarat că anul curent de pe un hectar din cele 200 de hectare semănate cu floarea soarelui, va aduna aproape 2 tone de seminţe.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›