‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 28 august, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFederația Rusă își va revizui relațiile bilaterale cu Republica Moldova

Federația Rusă își va revizui relațiile bilaterale cu Republica Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În contextul semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE relațiile economice dintre Moldova și Rusia trebuie adaptate noilor realități, – consideră Ministerul rus de Externe.

Potrivit agenției „INFOTAG”, cu referire la site-ul ministerului rus, viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Dmitri Karasin, și viceministrul de Externe de la Chișinău, Valeriu Chiveri, au desfășurat joi la Moscova o rundă ordinară de consultări politice moldo-ruse.

În contextul discuțiilor privind perspectiva de dezvoltare a relațiilor comercial-economice, în contextul semnării Acordului de Asociere cu UE, partea rusă a menționat că „acest pas al Chișinăului presupune adaptarea relațiilor bilaterale din acest domeniu noilor condiții”.

‹ adv ›

În cadrul întrevederii, a avut loc un schimb de opinii vizavi de problemele actuale ale relațiilor dintre Rusia și Moldova în diverse domenii. Interlocutorii au accentuat importanța aprofundării interacțiunii dintre ministerele de externe ale celor două țări, inclusiv prin intermediul realizării Planului interministerial de consultări pentru anii 2014-2015.

În cadrul discuției a fost analizată și situația actuală în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău pe marginea acestei întrevederi, se spune că „partea moldovenească a subliniat necesitatea depăşirii dificultăţilor în organizarea următoarelor runde de consultări în formatul „5+2”.

‹ adv ›

„Delegaţia moldovenească a reiterat poziţia privind necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi transformării operaţiunii de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat relevant internaţional”, se spune în comunicat.

Partea moldovenească a acordat o atenţie sporită subiectului ce ţine de „restricţiile nejustificate aplicate de Federaţia Rusă la importul mai multor categorii de mărfuri de origine moldovenească, care afectează semnificativ comerţul bilateral al ambelor state”.

Părțile au pledat pentru continuarea discuţiilor în vederea identificării căilor de soluţionare a problemelor.

‹ adv ›

Cu referire la cooperarea în sfera energetică, interlocutorii au salutat prelungirea contractului privind livrarea gazelor naturale ruse şi tranzitarea acestora prin teritoriul R. Moldova, precum şi micşorarea preţului la gazele livrate, începând cu 1 ianuarie 2015.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›