‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
40.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAu fost punctate domeniile prioritare de colaborare dintre Moldova și Polonia

Au fost punctate domeniile prioritare de colaborare dintre Moldova și Polonia

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministrul Ion Sula s-a întâlnit cu Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Poloniei, Marek Sawicki. Dialogul s-a axat pe tematica cooperării bilaterale între cele două ministere, în domeniul agroalimentar.

Cei doi oficiali au făcut o trecere în revistă a mersului realizării prevederilor Protocolului celei de-a patra sesiuni a Comisiei moldo-poloneze pentru cooperare economică.

Ministrul Ion Sula a exprimat gratitudine Ministrului polonez pentru proiectele implementate cu succes în Republica Moldova, în domeniul dezvoltării rurale, finanțate de Programul Polish Aid în special: asistenţa pentru întreprinderile mici şi mijlocii, cooperarea agricolă și consultanță, promovarea și implementarea tehnologiilor agricole inovatoare pentru modernizarea infrastructurii rurale.

‹ adv ›

Totodată, Ministrul moldav a optat pentru consolidarea cooperării în diverse sectoare, organizarea unor misiuni comune de afaceri, cum ar fi cele între companiile poloneze cu reprezentanții asociațiilor de producători; între importatori şi agenţii economici din Moldova, precum şi evenimente de promovare a producţiei moldoveneşti, în special a vinurilor, pe piaţa poloneză. Propunerile au fost agreate de Ministrul polonez.

Miniştrii au punctat şi domeniile prioritare în care se va coopera:

  • continuarea implementării proiectelor comune în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale în cadrul Programului de asistenţă oficială pentru dezvoltare;
  • implementarea reformei sistemului de învățământ în domeniul agriculturii, respective;
  • promovarea în continuare a produselor moldovenești, în special a vinurilor şi strugurilor de masă pe piața poloneză;
  • asistență suplimentară în probleme de comerț, acces preferențial pe piața UE pentru produsele autohtone moldoveneşti;
  • crearea grupurilor de producători – lansarea unui proiect pentru înființarea unui grup de producători pilot etc.

A fost abordată, de asemenea, şi activitatea în Republica Moldova a companiilor poloneze în domeniul zaharului, precum şi colaborarea de viitor în sectorul “Lapte şi produse lactate”, ceea ce implică sprijin şi transfer de experienţă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›