‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 30 septembrie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSavanți și angajați de la Institutul de viticultură şi vinificaţie protestează împotriva lichidării institutului

Savanți și angajați de la Institutul de viticultură şi vinificaţie protestează împotriva lichidării institutului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

„Lichidarea Institutului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie va conduce la distrugerea în Moldova a ramurii de viticultură şi vinificaţie”, sunt de opinie savanţi şi colaboratori ai institutului, care în anul curent împlineşte 105 ani de la fondare.

Într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, directorul institutului, Constantin Dodu a spus că instituţia îşi are începutul în 1910, când „Ţarul Rusiei a emis un decret de creare la Chişinău a unei instituţii ştiinţifice, cu acordarea pământurilor pentru noi soiuri, cu aplicarea metodelor progresive de îngrijire a strugurilor, precum şi de producere a vinurilor”.

El regretă şi nu este de acord cu decizia Guvernului de a transfera institutul la Stăuceni, unde este amplasat Colegiul de Vinificaţie şi Viticultură.

‹ adv ›

Directorul institutului a comunicat că trei soiuri de struguri, derivate de savanţii şi colaboratorii institutului, sunt incluse în Registrul celor mai bune soiuri de struguri din Uniunea Europeană.

„În prezent alte şapte noi soiuri de struguri ale institutului nostru sunt testate în Italia. Sunt convins că din acestea alte trei-patru soiuri vor fi incluse în prestigiosul Registru european al strugurilor”, a menţionat el.

Savanţii afirmă că în ultimii 30-40 de ani la institut au fost realizate câteva „reforme”, dintre care niciuna nu a luat în considerare opinia, argumentele şi concluziile colectivului.

„Ne-am adresat în acest sens Preşedintelui, Prim-ministrului şi preşedintele Parlamentului, dar nimeni nu ne-a acordat sprijin şi răspunsuri”, a spus directorul institutului.

Savanţii s-au adresat presei cu rugămintea de a informa publicul larg despre poziţia colectivului Institutului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie privind dezavantajele transferării institutului la CNVVC.

‹ adv ›

Participanţii la conferinţa de presă au declarat că dacă opinia lor nu va fi auzită de autorităţi, ei vor fi nevoiţi să organizeze acţiuni de protest, pentru a proteja INVV şi baza sa ştiinţifică, formată timp de 105 ani de activitate.

Plantaţiile ştiinţifice, blocurile şi laboratoarele Institutului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie sunt amplasate între orăşelele Codru şi Ialoveni.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›