‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 30 septembrie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum proiectul lui Candu de ajutorare a agricultorilor a fost „castrat”

Cum proiectul lui Candu de ajutorare a agricultorilor a fost „castrat”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Unul din proiectele din Pachetul de legi în vederea susținerii agricultorilor şi anume acordarea dreptului de a importa motorină pentru consum propriu a ajuns spre avizare şi la Guvern.

Din proiectul de aviz propus de Ministerul Economiei rezultă că agricultorii vor mai avea încă mult de aşteptat pentru a putea importa motorină.

Astfel în document se menţionează că autorizarea de import a motorinei nu va putea fi eliberată prin intermediul ghişeului unic, pentru că „legislaţia privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase impune efectuarea unei expertize cu deplasarea la faţa locului a experţilor autorizaţi, prezentarea unui set de documente tehnice suplimentare şi achitarea unei taxe stabilite”.

Totodată solicitanţii vor trebui să deţină în proprietate sau arendă depozite pentru păstrarea motorinei pentru consum propriu.

‹ adv ›

O altă completare propusă de Guvern este prevederea privind intrarea în vigoare a normelor ce vor permite agricultorilor importul de motorină pentru consum propriu „la începutul anului fiscal, deoarece perioada fiscală în scopul aplicării impozitului pe venit este anul calendaristic”.

De asemenea Ministerul Economii propune extinderea de la 2 luni la 4 luni a termenului pentru elaborarea actelor de reglementare necesare pentru implementarea proiectului.

„Nu pot califica această iniţiativă, decât ca pe o castrare a proiectuli inclus în pachetul agricol elaborat de grupul de lucru creat de preşedintele parlamentului Andrian Candu”, a declarat pentru Mold-Street Alexandru Slusari, Președintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”.

„De ce chestiunea ghişeului unic nu a fost abordată în cadrul grupului ce a lucrat la pachetul unic. Doar se ştia despre acest lucru? La fel şii cu Codul Fiscal şi cu altele. Se creează impresia că se vrea amânarea implementării proiectului abia în anul 2017”, a adăugat Slusari.

Amintim că în ntâlnirea spicherului cu liderii fermierilor, în 20 mai, Andrian Candu le-a promis „elaborarea și aprobarea” expeditivă a pachetului agricol, constând din „şapte măsuri pentru susţinerea agricultorilor”. „Termenul – până la 1 iulie”, declara Candu. Dar, la două luni de la expirarea acestui termen, nu a fost aprobată nici o măsură.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›