‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 2 octombrie, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPetru Maleru şi-a dat demisia de la AIPA

Petru Maleru şi-a dat demisia de la AIPA

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La începutul acestei săptămâni, Petru Maleru şi-a dat demisia din funcţia de director al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Interimatul este asigurat de Nicolae Ciubuc, directorul adjunct, anunță Mold-Street.

Motivele demisiei nu au fost anunţate. Totodată pe pagina web a Ministerului Agriculturii şi nici cea a Agenţiei nu a apărut nicio informaţie.

Demisia a coincis cu scandalul legat de blocajul apărut în valorificarea creditului de 100 milioane euro acordat de Polonia, o parte din responsabilitate pentru blocaj revenind-ui lui Maleru.

‹ adv ›

Potrivit datelor Unităţii de implementare a creditului de asistenţă acordat de guvernul polonez, 28 de agenţi economici au depus, până acum, dosare pentru procurarea tehnicii agricole, în valoare de aproape 35 de milioane de euro.

Însă în cele 16 luni de implementare, doar două dintre dosare au trecut prin toate etapele şi au fost transmise spre aprobare Ministerului Finanţelor, care însă a refuzat să le semneze, din cauza instabilităţii politice.

„Au fost ridicate mai multe întrebări din partea Ministerului Finanţelor, s-au dat răspunsuri. Însă dintr-un motiv sau altul se mai prelungeşte aprobarea finală”, a declarat pentru Publika TV, Igor Goraşov, directorul Unităţii de implementare a creditului de asistenţă polonez.

Un alt blocaj se atestă la subvenţiile în agricultură, statul rămânând dator cu sute de milioane de lei aricultorilor.

‹ adv ›

Totodată Petru Maleru a fost acuzat de fostul ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov că ar fi fost responsabil pentru implicarea AIPA în scheme de corupţie. Preşedintele Asociaţiei UniAgroProtect, Alexandru Slusari, şi Aliona Mandati, producătoare de fructe din Floreşti, au declarat în cadrul unei emisiuni la TV 7, că fermierii sunt impuşi să ofere funcţionarilor de la AIPA circa 20% din mărimea subvenţiei, pentru ca aceştia să le accepte dosarul.

„Toate acuzaţiile sunt nişte minciuni inventate de către Bumacov şi gruparea sa, pentru că am refuzat să promovăm interesele personale”, a declarat atunci Petru Maleru.

În acelaşi timp Procuratura Generală a iniţiat 34 de dosare penalepentru utilizarea frauduloasă a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli, după ce s-au depistat mai multe încălcări în acest domeniu. Potrivit oamenilor legii, cauzele penale ţin de falsificarea şi prezentarea la AIPA a documentelor despre implementarea investiţiei şi solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, când aceasta, de fapt, era utilizată. Totodată, erau prezentate date denaturate privind investiţia efectuată: autorităţile eliberau documente ce confirmau faptul efectuării investiţiei, contrar procedurii legale, însă, erau majorate artificial costurile investiţiei, în scopul măririi valorii subvenţiei solicitate de la AIPA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›