‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
42.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMAE al Rusiei: Diminuarea comerţului cu RM este rezultatul semnării acordului cu UE de...

MAE al Rusiei: Diminuarea comerţului cu RM este rezultatul semnării acordului cu UE de către Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Semnarea de către Moldova în 2014 a Acordului de Asociere şi Zona de Liber Schimb cu Uniunea Europeană a influenţat negativ dinamica comerţului bilateral, care conform rezultatelor anului 2015 s-a redus cu 32% – până la $1,22 mlrd. Astfel se vorbeşte în comentariul Departamentului informaţii şi relaţii cu presa al Ministerului Afacerilor Externe al FR în legătură cu vizita de luni în Rusia a vicepremierului ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene a Republicii Moldova, Andrei Galbur.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, în document se menţionează că exportul rusesc s-a redus cu 30%, iar importul din RM – cu 41,2% – până la $185,8 mil. Totodată, Moscova recunoaşte că singură a introdus în anul 2014 taxe de import la mărfurile din RM „pentru minimizarea riscurilor ce ţin de exportul şi reexportul mărfurilor din statele terţe”. În plus, a limitat livrările de produse vegetale şi vinicole moldoveneşti de carantină „în cadrul acţiunilor de asigurare a securităţii fitosanitare”.

În cadrul negocierilor şefii diplomaţiilor vor examina posibilitatea „impulsionării cooperării moldo-ruse multilaterale după depăşirea crizei politice din Moldova şi formarea în ianuarie 2016 a noului Guvern al ţării”. La baza acestor lucrări, în opinia MAE FR, „trebuie să stea principii stipulate în Acordul de prietenie şi cooperare din anul 2001”.

‹ adv ›

Domnii Lavrov şi Galbur vor discuta perspectivele relaţiilor bilaterale, locul acestora în sistemul de coordonate de politică externă ale celor două ţări în plan european şi regional.

„Neschimbată rămâne poziţia principială a părţii ruseşti de sprijinire a statutului de neutralitate al Moldovei, stabilizare a situaţiei politice interne din ţară fără imixtiuni externe, bazată pe principii ale democraţiei, înţelegere interetnice şi echilibru în orientarea politică externă a Moldovei”, se subliniază în comentariu.

Autorii acestuia sunt îngrijoraţi de „descreşterea din dinamica procesului de negocieri, stagnarea din procesul de promovare a măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol” şi consideră necesară „analizarea echilibrată şi responsabilă a situaţiei”. Totodată, Moscova ar dori să audă de la Chişinăul oficial că „intenţionează să respecte principiul egalităţii în dialogul privind aspectele reglementării”.

De asemenea, FR intenţionează să discute cu reprezentantul Moldovei „inadmisibilitatea practicii folosite în ultimul timp de autorităţile moldoveneşti a măsurilor restrictive privind sosirea în ţară a cetăţenilor ruşi”, considerând că asemenea acţiuni ale Chişinăului sunt „neprietenoase şi încalcă drepturile jurnaliştilor ruşi la libertatea activităţii profesionale”.

‹ adv ›

Părţile intenţionează să orienteze discuţia spre pregătiri pentru o nouă şedinţă a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică, menită să „impulsioneze schimburile comercial-economice, elaboreze soluţii pentru o interacţionare stabilă, orientată spre perspectivă lungă, în sectorul energetic”.

Notă

Datele Republicii Moldova diferă de cele ale Rusiei deoarece nu includ comerţul Transnistriei. Conform acestor date, exportul din RM în FR a însumat în anul 2015 $240,7 mil. (-43,2%), iar importul – $535,7 mil. (-22,3%). Conform datelor Transnistriei, comerţul regiunii cu FR s-a redus într-un an cu $125,6 mil. – până la $634,8 mil., iar exportul s-a redus dublu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›