‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 iulie, 2024
27.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDe ce Republica Moldova nu poate exporta material săditor viticol în spațiul UE

De ce Republica Moldova nu poate exporta material săditor viticol în spațiul UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deşi Republica Moldova produce material săditor viticol de calitate, acum acesta nu poate fi exportat în Uniunea Europeană. Autorităţile caută soluţii pentru a convinge factorii de decizie de la Bruxelles să permită exportul de material săditor viticol din Moldova, chiar dacă ţara nu este membră a UE. Despre aceasta a comunicat directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi, transmite IPN.

Potrivit directorul ANSA, în UE există o directivă care interzice importul butaşilor de viţă de vie din ţările care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Însă acum, când atât Moldova, cât şi UE profită din plin de Zona de comerţ liber, autorităţile de la Chişinău poartă tratative cu Bruxelles-ul ca să deschidă exportul de material săditor viticol moldovenesc. Gheorghe Gaberi a precizat că nu este echitabil faptul că ţările UE pot exporta butaşi de viţă de vie în Moldova, iar Moldova nu.

Cât ţine de piaţa CSI, a existat o problemă privind exportul de material săditor în Federaţia Rusă. Încă în 2009, a fost atinsă o înţelegere ca specialiştii de la Roselhoznadzor să vină în Moldova ca să inspecteze pepinierele, căci fără opinia lor exportul de material săditor nu era posibil. Specialiştii ruşi au venit abia în luna septembrie a anului curent şi au vizitat pepinierele din Moldova, de unde au prelevat mostre de plante şi sol. Gheorghe Gaberi speră că după această vizită exportul de material săditor spre Rusia se va deschide.

‹ adv ›

Directorul ANSA a precizat că exportul butaşilor de viţă de vie, dar şi a altui material săditor în alte state din CSI, cum ar fi Ucraina şi Belarus, este în creştere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›