‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFondul de Dezvoltare Durabilă Moldova lărgește oportunităţile de dezvoltare în sectorul agricol

Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova lărgește oportunităţile de dezvoltare în sectorul agricol

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Începând cu luna martie 2017, fermierii mici şi mijlocii vor putea beneficia de o categorie suplimentară de mașini agricole, oferite prin intermediul Programului de Vânzări în Rate 2KR pentru susținerea Agriculturii Performante Irigate, finanțat din sursele Programului Compact și implementat de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) în parteneriat cu Unitatea de Implementare şi Administrare a Proiectului Creşterii Producţiei Alimentare (2KR).

Totodată, membrii Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI), create în cadrul Programului Compact, vor putea cumpăra în rate mai multe echipamente, mașini și utilaje agricole necesare în gospodăriile agricole. Aceste oportunități, sunt oferite în rezultatul deciziei Comitetului Executiv al FDD Moldova din 15 martie 2017 privind aprobarea modificărilor și completărilor la Manualul Operațional al Programului.

Astfel, a fost acceptată propunerea 2KR conform căreia fermierii, care dețin sau intenționează să achiziționeze sisteme de irigare funcționale, să poată procura în rate şi tractoare cu puterea de până la 110 c/p pentru efectuarea lucrărilor agricole.

‹ adv ›

De asemenea, au fost luate în calcul și eforturile de consolidare a sustenabilității investițiilor Compact în sectorul de irigare, finanțate din banii poporului american. În acest sens, o premieră absolută o reprezintă includerea întreprinderilor de stat, societăților comerciale cu capital public și mixt în lista solicitanților eligibili pentru finanțare, cu condiția că aceștia sunt membri ai oricărei AUAI, create în cadrul Programului Compact. Concomitent pentru membrii AUAI a fost majorată limita maximă de finanțare a procurărilor în cadrul Programului, de la 100,000 la 150,000 dolari SUA.

În același timp, a fost diminuată lista documentelor necesare pentru a fi prezentate împreună cu cererea de vânzare în rate către 2KR. Aceasta va permite evitarea de către fermieri a unor eforturi și cheltuieli administrative, concentrând resursele economisite spre dezvoltarea afacerilor.

Din martie 2015, când a fost lansat Programul de Vânzări în Rate, și până în prezent, de oportunitățile oferite de acesta au beneficiat  peste 100 producători agricoli din toată țară. Astfel, cu suportul mijloacelor provenite din Programul Compact au fost procurate peste 200 unități de tehnică agricolă în sumă de circa 6 milioane dolari SUA.

‹ adv ›

Reamintim că, Programul de Vânzări în Rate 2KR permite producătorilor agricoli, care întâmpină dificultăți la contractarea creditelor din cauza lipsei istoriei de creditare sau insuficienței gajului, să procure în rate echipamente de irigare, mașini și utilaje agricole, care ar permite o tranziție eficientă la agricultura performantă. Procurările în cadrul Programului sunt scutite de TVA și taxe vamale, iar plata se efectuează după achitarea unui avans de 25% din costul echipamentului plus cheltuielile aferente tranzacției, restul de 75% fiind achitate în rate egale în termen de 3 ani.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›