‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 14 octombrie, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANSA atenţionează agricultorii cu privire la starea fitosanitară a culturilor agricole

ANSA atenţionează agricultorii cu privire la starea fitosanitară a culturilor agricole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei şi cu precipitaţii, atenționează  Direcţia protecţia şi sănătatea plantelor din cadrul Ageției Naționale pentru Siguranţa Alimentelor.

Temperatura medie săptămînală a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 3,5-4,2ºС şi a constituit +7,5..+9,0ºC, ceea ce se semnalează în medie o dată în 7 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu pînă la +23ºС (SM Bravicea, Dubăsari).

‹ adv ›

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -1ºС (SM Briceni).

În decursul săptămânii pe teritoriul ţării precipitaţiile au căzut neuniform. Suma lor pe 70% din teritoriu a constituit în fond 4-8 mm, izolat – 10-14 mm. În restul teritoriului suma lor nu a depăşit 1-3 mm.

Condiţiile meteorologice pe parcursul săptămânii au fost în fond satisfăcătoare pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor de toamnă şi semănatul culturilor cerealiere timpurii de primăvară.

‹ adv ›

Pe cea mai mare parte a teritoriului ţării culturile de toamnă s-au aflat în faza înfrăţirii, izolat s-a semnalat formarea frunzei a treia.

La culturile pomicole s-a semnalat în fond umflarea şi desfacerea mugurilor, izolat – desfacerea primelor frunze. La viţa de vie a continuat circulaţia sevei.

Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm şi 10 cm pe parcursul săptămânii a variat între +5°C şi +12°C.

‹ adv ›

Aceste condiţii, însă, nu au influienţat negativ dezvoltarea ulterioară a unor specii nocive de dăunători şi boli. În livezi, lucerniere, terenuri delăsate, precum şi unele câmpuri de păioase şi rapiţă de toamnă a continuat hrănirea şi înmulţirea murinelor.

Pe câmpurile de păioase de toamnă şi rapiţă a continuat ieşiriea larvelor buhei semănăturilor, buhei C-neagră, a sîrmarilor, gîndacilor negri.

La păioasele de toamnă în majoritatea raioanelor a continuat hrăniriea larvelor gândacului ghebos. A continuat dezvoltarea făinării, helmintosporizei; la orzul de toamnă a pătarii brune.

La semănăturile de rapiţă de toamnă a continuat popularea de gărgăriţele tulpinilor şi depunerea ouălor în tulpini, eclozarea larvelor gândacului roşu a rapiţei. Pe unele suprafeţe a continuat infectarea plantelor de fomoză.

În livezile de păr a continuat popularea ouălor şi eclozarea larvelor puricelui melifer al părului, iar în livezile de măr – popularea de gărgăriţe (a mugurilor şi a florilor).

În plantaţiile viticole a continuat ieşirea din hibernare a larvelor cotarului brun, cu dăunarea ulterioară a mugurilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›