‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleInterviu Agrobiznes cu Iurie Ușurelu: Vrem să preluăm și să adaptăm modelul francez de...

Interviu Agrobiznes cu Iurie Ușurelu: Vrem să preluăm și să adaptăm modelul francez de asigurări în agricultură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În Republica Moldova asigurările din agricultură se realizează pe baze contractuale. Prin contractul de asigurare, asigurătorul acordă protecţie de asigurare contra distrugerii depline sau parţiale a roadei culturilor agricole cauzate de diferite calamităţi naturale şi a altor interese ale asiguratului indicate în condiţiile de asigurare. Chiar dacă statul subvenționează jumătate din prima de asigurare aferentă asigurărilor de culturi agricole numărul producătorilor care și-au asigurat bunurile este foarte mic.

Care sunt problemele din domeniul asigurărilor am încercat să aflăm de la Iurie Ușurelu, Secretar general de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Câte Companii de la noi oferă servicii de asigurări în agricultură?

Iurie Ușurelu: „Din multitudinea Companiilor de asigurări, doar 5 sunt acreditate pentru a presta servicii de asigurări în agricultură pe trei tipuri de bunuri: recolta culturilor, plantațiile, animalele și păsările domestice.

Este un număr mic și consider că motivul ar fi, în primul rând, faptul că cultura asigurărilor nu este încă destul de dezvoltată în rândul producătorilor de la noi.

Un alt motiv ar fi și faptul că fermierii își amintesc de existența statului în momentul în care se produce o calamitate și aș evidenția că aceasta, până la urmă, este un motiv care generează o mulțime de alte probleme.”

Câți producători agricoli și-au asigurat plantațiile/afacerile în anul 2017?

Iurie Ușurelu: „De regulă, apelează la asigurări Companiile mari, care au făcut investiții mari în afacerile sale și se văd nevoiți să-și protejeze investițiile. Doar 2,2% din totalul producătorilor agricoli și-au asigurat bunurile în anul 2017.”

Cum credeți, de ce numărul fermierilor care fac asigurare este atât de mic?

Iurie Ușurelu: „Prima de asigurare, care trebuie achitată de producători este una destul de mare.

Există totuși o soluție, doar că fiecare fermier trebuie să înțeleagă acest lucru și aici mă refer la faptul că cu cât mai mulți producători vor apela la asigurări (cu cât e mai mare arialul de asigurări) cu atât mai mică poate fi prima de asigurare pe care trebuie să o achite la încheierea contractelor.

O altă problemă este lipsa unui mecanism clar de evaluare a pagubelor.

Am avut așa o situație: în rezultatul cofinanțării de către stat a asigurării în agricultură au fost finanțate plantații necorespunzătoare, respectiv s-a creat delapidare a fondului de subvenționare.

Toate aceste probleme au făcut ca sistemul de asigurări în agricultură să fie un domeniu mai puțin atractiv pentru Companiile de asigurări. Este mult mai ușor și sigur să oferi asigurarea automobilelor, sau locuințelor, acolo unde există deja o experiență și o siguranță.”

Cum stăm la capitolul asigurării animalelor și păsărilor domestice?

Iurie Ușurelu: „La capitolul asigurării animalelor situația este cu mult mai proastă. Dacă în cazul culturilor vorbim despre secetă, care a fost declarată calamitate, atunci în cazul animalelor este mult mai complicat.

Spre exemplu, în cazul unui virus au decedat 10-15% din totalul de animale. Nu avem o claritate, existența virusului este un produs al naturii sau un rezultat al gestionării ineficiente.

Pentru a soluționa această problemă am decis în comun cu Asistența Tehnică Europeană să organizăm o vizită de studiu în Frața, pentru că la moment această țară are unul dintre cele mai performante sisteme de asigurări în agricultură.

Ferma noastră convingere este că asigurarea este cea mai bună metodă de protecție a producătorilor agricoli ce trebuie să aibă loc în Moldova. Businesul agricol este o activitate specifică, iar producerea unei calamități duce la pierderi însemnate pentru producător.”

Care este experiența în țările vecine la acest capitol și cum credeți care țară ar putea fi un exemplu pentru noi?

Iurie Ușurelu: „Cel mai bun exemplu la acest capitol este Franța. O experiență remarcabilă o au și polonezii cu care, de altfel, avem relații destul de bune. Intenționăm să preluăm și să adaptăm modelul de asigurări în agricultură din Franța în Republica Moldova.”

Care regiuni ale Republicii Moldova sunt mai active la capitolul asigurări în agricultură?

Iurie Ușurelu: „Cele mai active sunt raioanele de Nord. Paradoxal, dar și cele mai afectate zone de calamități naturale sunt raioanele Cantemir, zonele despădurite Orhei, Telenești.”

Ce mecanisme ar trebui să folosească statul pentru a promova domeniul asigurărilor în agricultură?

Iurie Ușurelu: „Avem nevoie de mai multă claritate astfel ca atât producătorii, cât și asiguratorii să fie cointeresați în producerea asigurării cu scopul dezvoltării sectorului agricol.

Totodată, fiecare trebuie să cunoască și să respecte niște condiții sigure. Investiția pe care o face statul trebuie să fie protejată. Atunci când statul oferă subvenții agricultorilor, aceștia trebuie să asigure inclusiv investiția pe care o face statul în businesul lor. Așa am oferi o securizare a finanțelor.”

Mulțumim pentru timpul acordat. Vă dorim succes și noi realizări.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›