‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriS-a dat start primului seceriş. Ministrul Agriculturii prognozează o ieftinire a grâului

S-a dat start primului seceriş. Ministrul Agriculturii prognozează o ieftinire a grâului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În Moldova a fost dat start primului seceriş. Primii care au ieşit să strângă recolta sunt agricultorii de la Cahul. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, în acest an se preconizează o recoltă de grâu de aproximativ trei tone la hectar, de două ori mai mult decât anul trecut. Totodată, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, prognozează o ieftinire a grâului.

„În acest an avem rezultate bune în sudul ţării. De obicei, aici producătorii agricoli suferă foarte mult din cauza secetei. Preconizăm, în acest an, ca din culturile de toamnă, fără rapiţă, să avem peste un milion 100 de mii de tone„, a declarat Vasile Bumacov.

Deşi a fost un an prielnic pentru culturile de grâu, agricultorii spun că asta nu este suficient pentru a avea o recoltă bună.

‹ adv ›

„Astăzi, să faci agricultură performantă fără tehnologii şi investiţii nu se mai poate. Din acest motiv, am trecut la tehnologii minitil şi noutil. În cazul noutil semănăm fără nicio prelucrare a solului. Minitil înseamnă că a trecut un disc şi după asta dăm drumul la semănătoare”, a explicat agricultorul Ion Curjos.

În acest an, în Moldova au fost semănate peste 300 de mii de hectare de grâu. Anul trecut, recolta de grâu a fost de doar 550 de mii de tone pe ţară, iar preţul grâului a ajuns la 3 lei kilogramul. Potrivit Ministerului Agriculturii, în perioada următoare, grâul se va ieftini până la 2,50 bani.

Sursa: publika.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›