‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
25.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEUROSTAT: Danemarca are cele mai scumpe alimente din UE! Vezi de unde poţi cumpăra...

EUROSTAT: Danemarca are cele mai scumpe alimente din UE! Vezi de unde poţi cumpăra produse mai ieftine

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Un recent studiu Eurostat, care analizează situația din 37 de state, arată variații semnificative între prețurile alimentelor din Europa. Raportul arată că țara cu cele mai mici prețuri, la toate cele patru categorii analizate (alimente, băuturi alcoolice, băuturi non-alcoolice și tutun) este Macedonia. În UE, cele mai mari prețuri se înregistrează în Danemarca, iar cele mai mici în Polonia.

Prețurile produselor alimentare din România reprezintă 67% din media europeană, potrivit unui studiu elaborat de Eurostat. Pe altă parte însă, agenția propune introducerea unui alt indicator relevant în raportul său, Consumul Individual Actual (totalitatea bunurilor şi serviciilor cumpărate de gospodării). Potrivit acestui criteriu, în România consumul este de 48% din media europeană.

Raportul Eurostat, publicat recent a analizat indexul prețurilor din 2012 la mai multe grupe de produse alimentare și nealimentare, atât din cele 27 state membre ale Uniunii Europene, cât și din cele trei state EFTA (Islanda, Norvegia, Elveția) și din țările candidate Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia, precum și Croația. Au fost adăugate acestui studiu și două state, potențial candidate la aderarea la EU, Albania și Bosnia Herțegovina.

‹ adv ›

La nivelul Uniunii Europene, Danemarca are cele mai mari prețuri la produsele alimentare și băuturile nealcoolice, situându-se la 139% și respectiv 190%, față de media europeană. În Finlanda băuturile alcoolice sunt cele mai scumpe din UE (175%), iar în Irlanda prețurile la tutun sunt pe departe cele mai mari din UE, aproape dublu față de media UE 27.

La polul opus, cele mai mici prețuri din UE au fost constatate în Polonia, unde alimentele costă 60% din media UE, în timp ce România a înregistrat 67% la acest criteriu. Băuturile alcoolice sunt cele mai ieftine în Bulgaria (67%), față de 84% cât a înregistrat țara noastră. În privința băuturilor nealcoolice stăm însă cel mai bine, cu 67% din media UE. Tutunul cel mai ieftin se găsește în Ungaria, unde fumătorii dau pe țigări aproape jumătate (52%) din cât plătesc în medie fumătorii europeni.

Analiza pe subcategorii de produse arată că dintre cele 37 de state Elveția are cele mai mari prețuri la carne și pește, iar în Norvegia s-au înregistrat cele mai mari prețuri la produsele lactate, pâine și cereale. În Uniunea Europeană, cele mai mari prețuri la carne sunt în Danemarca și Austria. În privința produselor piscicole, a pâinii și cerealelor, Danemarca deține singură supremația în topul celor mai mari prețuri. Cele mai scumpe produse lactate și ouă se găsesc în Cipru, arată Eurostat.

‹ adv ›

În privința uleiurilor comestibile, a grăsimii, legumelor și cartofilor, din nou norvegienii sunt cei care dau cei mai mulți bani pe aceste produse, în timp ce consumatorii din Macedonia plătesc cel mai puțin. Din UE, Polonia are cele mai ieftine alimente la toate subcategoriile de produse, în timp ce la polul opus se situează Danemarca.

Sursa: recolta.eu

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›