‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
33.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgroMeteo: Dezvoltarea culturilor de toamnă are loc cu o întârziere de 3 săptămâni

AgroMeteo: Dezvoltarea culturilor de toamnă are loc cu o întârziere de 3 săptămâni

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei. Din cauza lipsei de precipitaţii şi rezervelor scăzute de umezeală productivă în stratul arabil al solului s-au menţinut condiţii nefavorabile pentru efectuarea semănatului culturilor de toamnă.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), temperatura medie săptămânală a aerului a constituit +13,5..+15,5ºС, ceea ce a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 4-6ºС. În prima jumătate a săptămânii izolat s-au semnalat îngheţuri la suprafaţa solului cu intensitatea de -1..-2ºС, la înălţimea de 2 cm de la suprafaţa solului – cu intensitatea de -1..-5ºС.

La grâul de toamnă s-a semnalat încolţirea seminţelor şi răsărirea, izolat la semănăturile timpurii – frunza a treia. Dezvoltarea culturilor de toamnă în fond are loc cu întârziere de 3 săptămâni faţă de termenii medii multianuali.

‹ adv ›

La situaţia din 18 octombrie pe semănăturile cu grâu de toamnă şi pe terenurile destinate pentru semănatul acestuia, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe 75% din teritoriu au constituit 1-13 mm (5-55% din normă), în restul teritoriului – 15-24 mm (70-100% din normă). În stratul de sol cu grosimea de 1 m pe 65% din teritoriu rezervele de umezeală productivă au constituit 15-55 mm (15-60% din normă), în restul teritoriului – 65-110 mm (75-120% din normă).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›