‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 18 august, 2024
25.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii s-au plâns lui Leancă de problemele din agricultură. „Premierul s-a eschivat de la...

Fermierii s-au plâns lui Leancă de problemele din agricultură. „Premierul s-a eschivat de la unele răspunsuri”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii agricoli din Republica Moldova vor beneficia de suport în cadrul programului ENPARD (Programul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru țările din vecinătatea Uniunii Europene, care prevede creșterea competitivității produselor pe piața Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de prim-ministrul, Iurie Leancă, în cadrul unei întâlniri cu membrii Asociației Producătorilor Agricoli și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. 

Potrivit Agenției „INFOTAG” cu referire la serviciul de presă al Guvernului, în cadrul întrevederii, producătorii agricoli au abordat mai multe probleme din cadrul sectorului, care stau în calea dezvoltării ramurii.

Prim-ministrul a dat asigurări că agricultura și dezvoltarea rurală, drept ramură de dezvoltare strategică a economiei RM, se vor regăsi în priorităţile Guvernului.

‹ adv ›

Iurie Leancă a mai menționat că în luna octombrie a anului curent, la Chișinău se va afla într-o vizită Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș. În aceeași perioadă se va desfășura o conferință cu participarea miniștrilor agriculturii din țările membre ale Uniunii Europene, dar și a Parteneriatului Estic.

Solicitat de „INFOTAG”, președintele Uniunii Naţionale a Producătorilor Agricoli Uniagroprotect, Alexandru Slusari, a menționat că deși discuția a fost una constructivă, nu toate problemele abordate de agricultori au găsit susținere din partea premierului.

”Agricultorii au venit la întrevederea cu premierul având un mesaj general – de a declara agricultura drept ramură strategică a economiei. La acest capitol am găsit susținere, iar premierul a promis că în scurt timp agricultura și dezvoltarea rurală se vor regăsi în toate documentele strategice ale Guvernului. De asemenea, premierul a fost receptiv și în ceea ce privește problema formării prețurilor la grâu, iar în acest sens va avea o întrevedere specială cu agricultorii”, a spus Slusari.

‹ adv ›

În același timp, președinte Uniunii susține că în problema TVA-ului și a impozitului consolidat nu au fost identificate soluții.

”Premierul s-a eschivat să dea un răspuns clar la aceste probleme, precizând că ambele proiecte țin de competența Parlamentului”, a spus Alexandru Slusari, precizând că marți, producătorii agricoli vor avea o întâlnire cu vicepreședintele Parlamentului, Andrian Candu, pentru a discuta cele două chestiuni.

Potrivit președintelui Uniunii, agricultorii se vor întâlni cu premierul o dată la două luni pentru a discuta și a identifica soluții pentru problemele din sectorul agrar.

‹ adv ›

Anterior, producătorii agricoli s-au arătat nedumeriți de faptul că într-o țară în care agricultura contribuie la formarea a 40% din PIB, ramura agriculturii nu reprezintă o prioritate pentru economie. Potrivit agricultorilor, dacă autoritățile nu-și vor schimba atitudinea față de agricultură atunci în câțiva ani există riscul ca să fie distrus un domeniu în care activează zeci de mii de persoane.

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›