‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-6.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFabrica de tractoare din Tomai își „crește” propriii angajați

Fabrica de tractoare din Tomai își „crește” propriii angajați

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În sudul țării, în satul Tomai din UTA Găgăuzia, este singura întreprindere din Republica Moldova unde se asamblează tractoare „Made in Moldova”, scrie undp.org.

Directorul acesteia, Ivan Nedov, recunoaște că de mic era pasionat de tehnica agricolă. Pentru el, cea mai bună răsplată după o zi de muncă era să fie lăsat să conducă unul din tractoarele din colhoz.

La câteva decenii distanță se laudă că a asamblat de la zero câteva zeci de tractoare, iar unele au fost vândute și în afara țării.

„Noi putem face până la 30 de tractoare mari într-un an, iar mici putem asambla de două ori mai mult. Suntem singurii care se ocupă de acest tip de tehnică agricolă”.

‹ adv ›

Ivan Nedov spune că de-a lungul anilor a învățat să se bazeze pe propriile puteri.

„Să știți că nu m-am așteptat ca cineva să mă ajute pur și simplu. Când am fost îndemnat prima dată să depun dosarul am ezitat. Am zis atunci: câți au promis, nimic nu au făcut. Noroc de colegii mei care au insistat să nu las această șansă să treacă pe lângă mine”.

Astfel, a depus dosarul pentru un grant în cadrul programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană și realizat de PNUD. Ivan a fost sceptic la început, așa că mare i-a fost mirarea când a câștigat.

Din partea Uniunii Europene, Ivan Nedov a primit un grant de peste 18 mii de euro, bani care i-au permis să procure tehnică modernă, care îi va impulsiona afacerea. Astăzi, antreprenorul oferă de lucru pentru aproape 20 de săteni. Dacă ar lucra la capacitate maximă, constată el, ar putea angaja încă cel puțin zece oameni – de la simpli zilieri la specialiști de înaltă calificare.

‹ adv ›

O bună parte dintre angajații săi sunt la vârsta pensionării, printre ei și Vladimir Topciu.

„Am făcut de toate la viața mea. Am fost și șofer, am lucrat și în construcții, iar astăzi repar tehnică agricolă. Sunt foarte puțini în Republica Moldova, care se pricep să asambleze tractoare. Noi lucrăm cu toată țara. Mergem la Drochia, Ocnița, Călărași! Sunt foarte mulțumit. Înainte plecam peste hotare, acum muncesc acasă. În sfârșit mă simt și eu om”.

Pentru că a înțeles că trebuie să soluționeze deficitul de personal, Ivan Nedov a decis „să-și crească viitorii angajați”. Altfel spus, colaborează cu Școala de meserii din Ceadîr-Lunga, și deja al doilea an acceptă să instruiască practic elevii școlii care repară, asamblează și verifică instalațiile tehnice cot la cot cu angajații experimentați, iar cei mai buni ucenici au șansa să obțină un loc de muncă la întreprindere.

„Munca este complicată, nu e ca și cum ai lua un hârleț și ai lucra pământul. Stagiarii lucrează aici, zi de zi, de la 9 la 13. Studenții din anul doi deja știu de sine stătător să asambleze tractoare”, relatează Ivan, cu mândrie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›