‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 iulie, 2024
34.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎntrunire a Consiliului Producătorilor de Cereale. Secerişul şi preţul de comercializare a grâului, printre...

Întrunire a Consiliului Producătorilor de Cereale. Secerişul şi preţul de comercializare a grâului, printre subiectele discutate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe 12 iulie curent, în incinta Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare a avut loc şedinţa de lucru a Consiliului pe filiera produsului „Cereale şi produse procesate”. Membrii Consiliului au examinat desfăşurarea recoltării culturilor spicoase, informaţia detaliată asupra subiectului fiind pusă la dispoziţia de către Mihai Suvac, Şef al Direcţiei Politici de Producţie a Produselor Vegetale.

Precum s-a menţionat în cadrul dezbaterilor, secerişul în temei decurge în ritmuri susţinute, deşi pe alocuri, precipitaţiile frânează lucrările. Până la ziua de Joi, 11 iulie, orzul de toamnă a fost recoltat de pe o suprafaţă de 42 mii ha, iar volumul scontat de orz constituie 120 mii tone. Recolta medie la hectar a oscilează de la 1,8 t/ha până la 3,5 – 3,8 t/ha. Grâul de toamnă a fost recoltat pe o suprafaţă de cca 80 mii ha sau 25% din suprafaţă.. Volumul global constituie 256 mii tone iar productivitatea medie este de 3,2 t/ha.

În altă ordine de idei, membrii Consiliului şi-au expus poziţia faţă de preţurile, cu care va fi comercializat grâul în anul curent. La moment, precum s-a convenit de bun acord, este prematur de a vorbi despre preţuri fixe, dat fiind, că recoltarea este departe de a fi încheiată, însă, precum s-a menţionat la întrunire, preţurile trebuie să fie stabilite pornind de la toate cheltuielile de producţie, în consideraţie fiind luate în primul rând interesele producătorilor, care suportă tot greul cultivării şi recoltării acestei culturi strategice pentru ţară.

‹ adv ›

Consiliul urmează să se întrunească într-un viitor apropiat pentru a mai dezbate la concret problema comercializării grâului.

Sursa: maia.gov.md

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›