sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
Acasă Advertoriale Cum a reușit familia Luchin să combată principalii dăunători ai legumelor din sere cu produsele FMC

Cum a reușit familia Luchin să combată principalii dăunători ai legumelor din sere cu produsele FMC

1
Cum a reușit familia Luchin să combată principalii dăunători ai legumelor din sere cu produsele FMC

În țara noastră, sectorul de producere a legumelor în teren protejat este slab dezvoltat, cu toate acestea avem exemple de fermieri care înregistrează rezultate frumoase datorită abordării corecte a tuturor provocărilor care apar în procesul de cultivare.

Un exemplu demn de urmat ar fi și familia Luchin din satul Gura Bâcului, raionul Anenii-Noi, care cultivă castraveți și ardei în solarii. Cea mai mare provocare au fost insectele care compromit culturile în teren protejat. Vera Luchin recunoaște că, acum patru ani se gândeau deja să renunțe la cultivarea castraveților deoarece nu mai găseau soluții care să le rezolve problema cu Tripsul.

„Creștem castraveți de mult timp, după ce ne-am confruntat cu mai mulți dăunători, acum vreo 4 ani, ne gândeam să renunțăm la această cultură, pentru că nu știam cum să facem față bolilor și dăunătorilor. În anul trecut, am decis să aplicăm produsul Benevia® de la compania FMC și ne-a uimit rezultatul. După aplicare, nu am mai avut dăunători nici la castraveți și nici la dovleceii pe care îi creștem pe terenul alăturat solariilor”, ne-a spus producătoarea.

Gospodăria Țărănească „Ștefan Luchin” dispune de solarii pe o suprafață de 25 de ari și un teren aferent pentru producerea legumelor. În anul curent, în solarii cresc ardei. Au testat produsele de la compania FMC atât la culturile de sere, cât la cele de pe terenul aferent, unde cultivă dovlecei. Ștefan Luchin, fiul și directorul GȚ spune că, necesitatea de a lucra cu produsele de la FMC a apărut atunci când nu mai știau cum să facă față dăunătorilor și bolilor, care au apărut la culturile crescute în teren protejat, dar și la cele din terenul neprotejat.

„În ultima perioadă, cea mai mare problemă cu care ne confruntam era Tripsul și păduchii, dar și alți dăunători care ne provocau pagube foarte mari. Am aplicat insecticidul Benevia®, pentru prima data la varză și s-a dovedit a fi unul foarte eficient. Mai apoi l-am administrat și la castraveți. Am aplicat 2 tratamente conform indicațiilor specialiștilor de la compania FMC. Mare mi-a fost mirarea pentru că, până la finele perioadei de vegetație nu am mai lucrat cu nici un alt preparat, efectul a fost cel pe care l-am așteptat. Comparativ cu vecinii, care au aplicat alte metode și stropeau practic în fiecare săptămână culturile din solarii, noi am investit odată și toată perioada următoare ne-am concentrat pe alte lucrări. În anul curent, după rezultatele obținute anterior, am decis să majorăm volumul de insecticid pentru gospodăria noastră. Totodată, ne-am decis să aplicăm și fertilizanți foliari de la FMC, cum ar fi SeaMaxx®, care este un produs relativ nou pe piața din Republica Moldova”, a comunicat Ștefan Luchin.

Au început să cultive legume în sere cu 22 de ani în urmă, când nu aveau un loc de muncă, copii erau mici și avea nevoie de o sursă de venit. Rezultatele pe care le-au obținut i-au convins să se extindă.

„Odată ce reușeam să adunăm ceva bani mai construiam o seră și tot așa, în fiecare an câte una. Eu cred că este o greșeală să stai pe loc, trebuie în permanență să te dezvolți, să crești. Nouă nu ne-a fost frică niciodată să experimentăm”, a mărturisit Vera Luchin.

Eroii noștri au menționat că, odată ce au reușit să identifice produsele de calitate, care vin să le soluționeze principalele probleme din sere, reușesc să producă legume de cea mai înaltă calitate.

„Un lucru foarte important este faptul că, dacă reușim să avem culturi sănătoase și să le asigurăm o îngrijire corespunzătoare reușim să ieșim pe piață cu legume mai devreme decât colegii noștri. Desigur că, acest lucru ne oferă posibilitatea să câștigăm mai bine. Am observat că, imediat după aplicarea insecticidului Benevia®, chiar a doua zi, plantele au prins viață, și-au deschis frunzele și curpănul a înverzit. Mai mult ca atât, toată vara am recoltat dovlecei și castraveți. Culturile fiind fără dăunători și-au arătat întregul potențial, așa că au rodit toată vară. În anii precedenți, când încă nu aplicam produsele companiei FMC, recoltam castraveți maxim o lună, după care aceștia se uscau și eram nevoiți să-i scoatem din solarii. Odată cu administrarea corectă și la timp a produsului avem un plus valoare nu doar financiară, dar și cantitativă, calitativă a roadei, o uniformitate a recoltei. Considerăm că, produsele de la compania FMC își merită investiția. Recomandăm produsele de la FMC colegilor, vecinilor și tuturor celor care ne solicită un sfat”, a mai adăugat Vera Luchin.

Ștefan Luchin ne-a spus că, agricultura are viitor, doar dacă se vor crea condiții necesare pentru practicarea și dezvoltarea acestui sector.

„Eu nu am plecat peste hotare pentru că, inițial vedeam cât de mult muncesc părinții mei și voiam să-i ajut. Ne-am dori ca Programele, Proiectele care oferă suport financiar pentru dezvoltarea afacerilor în agricultură să fie mai accesibile. Intenționăm să construim o cameră frigorifică pentru păstrarea legumelor pe care le cultivăm, aceasta ne-ar ajuta ca să putem comercializa producția atunci când se oferă un preț mai bun”, ne-a spus tânărul.

La moment, din cauza că nu le permit solariile nu pot să-și diversifice spectru de culturi, dar își doresc să-și extindă suprafața solariilor și desigur, să crească și alte culturi. Pentru a obține rezultatele scontate, producătorul trebuie să respecte, în primul rând, recomandările specialiștilor și să efectueze lucrările de prelucrare la timpul potrivit.

Produsele companiei FMC au un spectru larg de aplicare și se încadrează în toate schemele de protecție a culturilor agricole, totodată acestea reprezintă soluții inovative în protecția culturilor legumicole, cereale păioase, plantații multianuale. Fermierii pot găsi produsele companie FMC prin intermediul distribuitorilor autorizați.