‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 iulie, 2024
25 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRusia lansează noi amenințări împotriva vinurilor moldovenești

Rusia lansează noi amenințări împotriva vinurilor moldovenești

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Serviciul sanitar rus avertizează că ar putea să introducă restricţii la importul de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă, în cazul în care nu vor fi luate măsurile necesare în vederea creării unui sistem naţional de control al calităţii producţiei.  

„Confirmăm îngrijorările noastre, în pofida evoluţiei pozitive în ceea ce priveşte creşterea livrărilor”, a declarat marţi şeful Rospotrebnadzor, medicul principal sanitar de stat al Federaţiei Ruse Ghenadi Onişcenko, scrie Interfax, citat de Moldpres.

Potrivit acestuia, „în timpul apropiat vor fi întreprinse acţiuni în vederea limitării exporturilor, dacă autorităţile moldovene nu vor manifesta interes pentru crearea condiţiilor civilizate de export a producţiei moldoveneşti pe piaţa rusă”.

‹ adv ›

Onişcenko a declarat săptămîna trecută pentru Interfax că în cazul introducerii unor restricţii „regresul nu va fi la fel de catastrofal ca cel din 2006”, cînd Federaţia Rusă a interzis accesul vinurilor din Moldova pe piaţa rusă. Inspecţia sanitară rusă a iniţiat consultări directe cu businessul moldovenesc în încercarea de a evita revenirea la practicile restricţioniste.

Rospotrebnadzor nota într-un comunicat difuzat la 6 august că Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova nu ia măsuri în vederea creării unui sistem naţional de control al calităţii producţiei, care a fost una din condiţiile principale pentru reluarea exporturilor de produse vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă. Lipsa unui sistem eficient de verificare a calităţii este unul din factorii ce descurajează normalizarea accesului producţiei alcoolice moldoveneşti pe piaţa rusă, se mai spunea în comunicat.

Pe de altă parte, Rospotrebnadzor constată că toată producţia alcoolică exportată din Republica Moldova pe piaţa rusă „corespunde normelor igienice”

‹ adv ›

„Cred că nu vorbim despre un embargou, vorbim despre comunicare. Ne propunem să comunicăm şi cu „Rospotrebnadzor”-ul şi cu „Rossehoznadzor”-ul în continuare, aşa cum am făcut-o pînă în prezent”, a declarat viceministrul Agriculturii Viorel Guţu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a difuzat la 8 august un comunicat în care preciza că în anul curent nu a parvenit nici un semnal din partea Serviciului Rospotrebnadzor privind inofensivitatea produselor vinicole din Moldova. Totuşi, ministrul Vasile Bumacov va efectua o vizită oficială la Moscova pentru a discuta problemele existente cu oficialităţile ruse.

Sursa: Moldpres

‹ adv ›

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›