În această primăvară, urmare a schimbării climatului global, se înregistrează un mare deficit al umidității solului, precum și al umidității fiziologice în coardele anuale ale butucilor de viță-de-vie.
Potrivit datelor prezentate de ONVV:
- Suma precipitațiilor anuale în 2019 a fost cu cca 106…284 mm mai mici, decât datele multianuale (479…621 mm);
- Suma precipitațiilor înregistrate în primele trei luni ale anului 2020 a fost cu cca 36…69 mm mai mici, decât datele multianuale (cca 84…107 mm);
- În partea a doua a anului 2019 și în primele trei luni ale anului 2020, în majoritatea raioanelor vitivinicole, din cauza deficitului precipitațiilor atmosferice, a fost înregistrat un deficit sever al umidității din sol, care a contribuit la deshidratarea coardelor butucilor de viță-de-vie, până la nivelul critic fiziologic de cca 43…44%;
- Din cauza deficitului sever al umidității din sol, în primăvara anului 2020, în majoritatea plantațiilor viticole, vița-de-vie nu a înregistrat faza fenologică „Migrarea sevei” (plânsul), dar trece direct la faza „Creșterea lăstarilor și inflorescențelor” (începând cu desmuguritul);
- Reeșind din deficitul acut de umiditate din sol, precum și din coardele anuale maturate ale butucilor de viță-de-vie, în anul 2020, am putea înregistra o productivitate mică a plantațiilor viticole, inclusiv și o calitate mai joasă a strugurilor.
Pentru a diminua pierderile posibile, recomandările experților din domeniul viticulturii, pentru condițiile anului 2020, în scopul conservării maxime a umidității în sol și plantele de viță-de-vie, sunt:
- Afânarea adâncă a solului (la adîncimea de cca 30…40 cm, cu două chelifere, la distanța de cca 50 cm de la rândul de butuci), cu administrarea concomitentă a îngrășămintelor minerale (cca 35…45 kg/ha s. a. NPK) – primăvara;
- Întreținerea solului și combaterea buruienilor din plantațiile viticole după sistemul „ogor negru”, cu lucrarea solului la adăncime mică (cca 6…10 cm), cu mărunțirea bună a solului și suprafața netedă (preferențial – lucrarea cu freza) – pe parcursul vegetației;
- Încărcarea redusă (cu cca 20%) a butucilor cu ochi de iarnă a butucilor în timpul tăiatului;
- Plivitul lăstarilor verzi, când majoritatea din aceștia au atins lungimea de 10…20 cm – se vor înlătura toți lăstarii care nu corespund cu forma butucilor (de pe tulpină, brațe și punțile de rod), iar pe cepii de înlocuire/cepii de rod și corzile de rod se vor lasă numai câte un lăstar (mai bine dezvoltat și cu inflorescențe) la toți ochii de iarnă;
- Plivitul lăstarilor verzi, indicat la punctul 4 – se va repeta plivitul lăstarilor verzi, cu cca 5…10 zile înainte de înflorit;
- Plivitul lăstarilor verzi și eliminarea unor struguri, peste cca 5…10 zile după înflorit, când poate fi determinat gradul de legare a boabelor și gradul de dezvoltare a lăstarilor – în caz de necesitate, se va elimina o parte din struguri și o parte din lăstari (strugurii slab dezvoltați, lăstarii fără struguri sau cu struguri slab dezvoltați);
- Cârnitul lăstarilor verzi, de 1-3 ori – când aceștia depășesc profilul spalierului;
- Administrarea macro- și microîngrășămintelor minerale foliare – concomitent cu tratarea viței de vie contra maladiilor și dăunătorilor.
Recomandările au fost realizate de Vladimir Corobca, Doctor în viticultură, Conferențiar universitar, Expert coordonator în viticultură, Oficiul Național al Viei și Vinului.
Comentarii