Lumea Usturoiului există. Ea se află în sud-estul Marii Britanii, pe Insula Wight. Acolo, fermierul pe nume Colin Boswell a creat un univers dedicat usturoiului.
Pe teritoriul fermei pe care o gestionează poți admira zeci de soiuri de usturoi, produse din usturoi, printre care și berea din usturoi,un restaurant al usturoiului, și chiar o școală de „usturoi” pentru copii. „The Garlic Farm” (Ferma de Usturoi) este povestea despre cum un simplu usturoi poate transforma viața unei regiuni.
Istorie
Istoria acestei ferme are rădăcini tinere. Este proiectul fermierului Colin Boswell care a decis să continue ceea ce au început părinții săi, să cultive usturoi.
De fapt, usturoiul apărut accidental pe Insula Wight. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe insulă s-a stabilit o escadrilă franceză. Și piloții francezi adesea spuneau că nu le plac alimentele locale. Unul dintre fermieri, obosit de plângerile piloților francezi care tot vorbeau despre „oribila bucătărie engleză”, le-a cerut piloților să aducă niște semințe din cele care nu sunt pe insulă. Și ce e amuzant, piloții chiar s-au ținut de cuvânt și au adus niște semințe. Astfel, în 1942, pe insulă a ajuns și usturoiul împreună cu muniția franceză.
Familia lui Colin Boswell a început să cultive primul usturoi în urmă cu 40 de ani. Mama fermierului creștea usturoiul în curtea din spatele casei în care locuiau. Acum, Ferma lui Boswell este cea mai mare și specializată în acest domeniu din Marea Britanie.
„Suntem mândri de produsul nostru de excepție. Usturoiul nostru are un gust minunat, este de înaltă calitate, și mai este incredibil de frumos. Vindem usturoiul prin propriul magazin de firmă piețelor fermierilor și mai poate fi comandat pe site-ul nostru și de la furnizori din Marea Britanie. Dar cert e una, că în supermarket-uri usturoiul nostru nu-l veți găsi”, afirmă Colin.
Pasiunea fermierului pentru usturoi a marcat startul unei istorii de marketing de succes. El a început a promova produsul sub marca Boswell pe la piețele agroalimentare din regiune. La un moment dat, fermierul a realizat că a vândut atât de mult usturoi încât are posibilitatea de a-și extinde afacerea.
„Britanicii iubesc usturoiul și nici francezii nu se dau în lături. Atunci m-am gândit că de ce m-aș limita doar la englezi și francezi? De ce nu și la americani”, își amintește acesta.
S-a dovedit că și americanilor le place, de asemenea, usturoiul și tot ce are legătură cu el. Și într-adevăr, la ferma de usturoi a familiei Boswell vin turiști din întreaga lume.
Usturoiul-gustul Primăverii
Prima recoltă de usturoi se coace la începutul lunii martie. „Gustul de usturoi este primul gust al primăverii, spune Colin Boswell. Suculent, proaspăt și nu prea picant, primul usturoi este potrivit pentru orice tip de mâncare”. Fermierul zice că pe teritoriul fermei cresc diferite soiuri de usturoi. Unele dintre acestea sunt recomandate de a fi consumate primăvara. Altele, însă, obțin savoare, gust și aromă abia peste un an.
Colin este deosebit de mândru de „usturoiul-elefant”, un soi de usturoi pe care îl puteți găsi pe teritoriul acestei ferme. Acesta poate ajunge până la 300 de grame, are o inflorescență violetă în formă de minge și este o încrucișare între usturoi și praz.
„The Garlic Farm” – locul unde puteți gusta berea din usturoi
Pentru a atrage turiști, fermierul a avut o mulțime de idei. Acum, pe teritoriul fermei este un restaurant (unde orice bucată din meniu are ca ingredient usturoiul), dar și școală de gătit pentru copii. Mai există și un magazin impresionant. Aici se vând mai mult de 10 soiuri de usturoi. Printre acestea „Chesnok”, care provine din Ucraina. Există usturoi proaspăt, usturoi afumat, sosuri, gemuri, muștar din usturoi, ulei de masline cu usturoi, unt de usturoi, condimente – sare de usturoi , piper cu usturoi, etc. Și chiar bere usturoi puteți găsi aici. Și, de asemenea, „gadget-uri de usturoi”: haine și suveniruri. Insula Wight găzduiește anual și „Festivalul de usturoi”, care atrage zeci de mii de oameni din întreaga lume.
„Usturoiul sălbatic” – mama tuturor usturoilor
Desigur, Colin susține că inevitabil s-a tot întrebat de unde a apărut usturoiul. „Am călătorit prin Orientul Mijlociu pentru a găsi un strămoș al usturoiului, de la care se trag toate soiurile moderne. Căutările nu s-au soldat cu succes. Apoi, m-am dus în Asia Centrală. Și în cele din urmă, în munții din Kazahstan, am găsit ceea ce am căutat atât de mult timp – „usturoiul sălbatic” – mama tuturor usturoilor”, declară fermierul.
Ferma lui Boswell – Model pentru fermierii de la noi
Colin Boswell a construit proiectul său de succes în jurul unui usturoi. În jurul unei culturi agricole el a creat o întreagă lume. Și această lume, în primul rând, îi aduce o mare plăcere. În al doilea rând, aceasta îi aduce și câștig financiar. În esență, această fermă este un proiect de afaceri de succes, construit din pasiunea unei persoane.
Exemplu acestei ferme demonstrează cum este posibil și cum trebuie a dezvolta în prezent proiectele agricole locale axate pe creșterea produselor ecologice.
Sursa: Lavkagazeta.com
Traducere și adaptare: S. Tataru
Comentarii