‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 4 iulie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAdoptarea biotehnologiilor poate salva situația deplorabilă a solurilor și apelor, expert

Adoptarea biotehnologiilor poate salva situația deplorabilă a solurilor și apelor, expert

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Solurile și apele din Republica Moldova au ajuns într-o stare deplorabilă din cauza aratului și folosirii substanțelor chimice.

Este nevoie ca populația, dar și conducătorii statului să înțeleagă că viitorul aparține biotehnologiilor, care trebuie neîntârziat aplicate pentru a salva situația. O spune  Alexandru Brătuțel, expert în biotehnologii la „Centrul experimental Prometeu”.

Expertul a îndemnat agricultorii autohtoni să urmeze exemplul agricultorilor din România, care manifestă un interes mai mare pentru biotehnologii.

‹ adv ›

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Alexandru Brătuțel a pledat pentru o colaborare strânsă cu România în procesul aplicării practicilor agricole inovaționale.

Agricultura plasmatică se dezvoltă bine în România, spune expertul. Implementarea acestui tip de agricultură în Republica Moldova, „fără chimicale și arat”, ar aduce doar beneficii.

Potrivit lui Alexandru Brătuțel, situația în zona geografică în care se află Moldova este dezastruoasă din cauza utilizării exagerate a produselor chimice, a practicilor aratului adânc, ceea ce duce la consecințe foarte grave.

E necesar de trecut de la gestionarea problemelor la conducerea schimbărilor, a declarat Alexandru Brătuțel.

‹ adv ›

Potrivit expertului, ne-am pomenit la o răscruce: să alegem biotehnologiile, practicile durabile de viitor sau să continuăm calea greșită.

Practicile durabile ar însemna cheltuieli reduse, ameliorarea structurii solului și alte beneficii.

Alexandru Brătuțel a adăugat că cele mai răspândite practici agricole actuale distrug solul.

Expertul a prezentat o foaie de parcurs a Statelor Unite pentru restabilirea solurilor, cu acțiuni de investire în sănătatea solului pentru a obține beneficii economice, și nu doar.

‹ adv ›

În opinia sa, de un astfel de document are nevoie și Moldova. Calea cea dreaptă este agricultura naturală, care poate să ofere produse agricole net superioare calitativ și cantitativ, cu cheltuieli tehnologice și manoperă minimă, cu implicarea la maximum a potențialul naturii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›