Moldovenii au prins gustul cărnii şi ouălor de prepeliţă. O dovedeşte exemplul omului de afaceri Vadim Antoni din Grătieşti, care acum patru ani a cumpărat 1.500 de pui de această pasăre de câmpie. Datorită cererii mari de carne şi ouă de prepeliţă, fermierul şi-a recuperat investiţia, în doi ani de activitate.
Vadim Antoni creşte acum zece mii de prepeliţe. Păsările ajung la maturitate în şase săptămâni. Fermierul vinde săptămânal 40-50 de kilograme de carne şi trei-patru mii de ouă de prepeliţă.
„Avem solicitări. În 2008, când am început, a fost o perioadă de tranziţie de acomodare a publicului. Şi am început sub formă de test în 2008, am investit o sumă rezonabilă. Mai târziu, însă, au apărut solicitările şi pentru carne”, a declarat antreprenorul.
Un kilogram de carne de prepeliţă costă în pieţele din Chişinău 150 de lei, iar 20 de ouă sunt vândute la un preţ de 17-18 lei.
Medicul veterniar spune că i-a luat un an pentru a cunoaşte particularităţile acestor păsărilor.
„A trebuit practic de la zero să iau să studiez prepeliţele şi am ajuns la rezultate bune. Eu deja mă uit la prepeliţă şi îndată îmi dau seama dacă este bolnavă sau nu. Prepeliţa sănătoasă este cu penajul drept şi penele sunt curate”, a explicat medicul veterinar Andrei Carauş.
În prezent, în ţara noastră există şase crescători de prepeliţe. Statul oferă subvenţii în valoare de 30 la sută din costul utilajului folosit la creşterea acestor păsări.
Sursa: publika.md
Comentarii