FOTO: bbka.org.uk

Investiţia presupune lansarea unei afaceri în domeniul apiculturii prin procurarea a 70 de stupine etajate şi dotarea lor cu captoare de polen, aparat de extragere/masă de descăpăcire a fagurilor şi extragere a păsturii din rame, etc. Locul este favorabil investiţiei, deoarece prisaca va fi amplasată în preajma Rezervaţiei Silvice „Codru”, unde cresc arbori de tei, arţari şi salcâmi, iar în proxima vecinătate pe terenurile agricole sunt cultivate diverse culturi agricole, inclusiv floarea soarelui.

Amplasarea în proxima vecinătate cu mănăstirea Hâncu şi includerea localităţii în traseele turistice, existenţa în apropiere a agropensiunilor şi organizarea evenimentelor anuale locale, sunt motive în plus pentru deschiderea unei prisăci la Ciuciuleni şi comercializarea produselor apicole (miere, ceară, polen, propolis, venin de albine).

Devizul estimat de cheltuieli

Valoarea totală a proiectului este de: 15 000 Euro, inclusiv:

  • Stupine etajate (70 buc.) – 3.500 de Euro;
  • Captoare de polen (70 buc.) – 500 de Euro;
  • Centrifugă electrică (3.000 de Euro);
  • Aparat de extragere/masă de descăpăcire a fagurilor – 2.000 de Euro;
  • Aparat de extragere a păsturii din rame şi ambalare a păsturii – 4.000 de Euro;
  • Construcţia camerelor de tratare şi relaxare apiterapie (3 buc.) – 1.500 de Euro;
  • Promovarea produselor apicole – 500 de Euro.

Modalitate de realizare

Terenul (pe o suprafaţă de 50 de ari) aparţine cu drept de proprietate privată. Investiţia va fi realizată integral de investitor.

Prisaca „Casa Mierii Codru” va susţine diversificarea şi specializarea activităţii locale, asigurând crearea locurilor noi de muncă pentru locuitori, inclusiv pentru tineri. Investiţia estimează crearea a 2 locuri de muncă. În ultimii ani, la nivel internaţional, promovării unui mod de viaţă sănătos se acordă o atenţie sporită. Astfel, produsele apicole devin tot mai solicitate pe piaţa internă şi externă. Produsele obţinute de la albine sunt diverse din punct de vedere al originii, compoziţiei, proprietăţilor şi importanţei pentru sănătate. Produsele apicole: mierea, ceara, polenul, propolisul, veninul de albine sunt produse naturale cu un conţinut bogat de elemente biologice ce au un impact benefic asupra sănătăţii.

Suportul autorităţilor

Administraţia publică locală poate facilita procesul de arendare/vânzare-cumpărare a terenului, precum şi poate oferi facilităţi fiscale în primii ani de activitate a prisăcii. De asemenea, primăria, fiind principalul organizator al sărbătorilor locale, va contribui la promovarea produselor apicole.

Amplasare/dotări

15 kilometri de la drumul internaţional M1 Chişinău – Leuşeni – Vama Albiţa (RO). Terenul dispune de acces la drum şi este amplasat în preajma Rezervaţiei Silvice „Codru” şi a terenurilor agricole.

Contacte

Pentru informaţii suplimentare privind obiectul investiţiei contactaţi:

Primăria comunei Ciuciuleni, Hâncești
Primar: Grigoras Grigore
Email: [email protected]
Tel/fax: + 373 269 33236
GSM: 060014076
Web: www.ciuciuleni.md

Notă:
Acest material a fost editat în cadrul broșurii „Oportunităţi de investiţii la nivel local”, care este una din primele publicaţii ce conţine idei de afaceri și investiții din mediul rural şi nu doar, pentru potenţiali investitori. Obiecte ale ideilor de afaceri au fost identificate în 25 localităţi beneficiare ale proiectului Migraţie şi dezvoltare locală implementat de PNUD Moldova cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare în Moldova. Scopul publicaţiei este de a scoate din anonimat oportunităţi de investiţii pentru a le promova în medii interesate, cu potenţial de dezvoltare a unor afaceri, astfel contribuind la dezvoltarea economică locală.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here