‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 2 decembrie, 2025
7.7 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageArticoleAgro-Panfil: „Am început irigarea soiei”. Acte necesare, sfaturi

Agro-Panfil: „Am început irigarea soiei”. Acte necesare, sfaturi

Comentarii

‹ adv ›

În ultimii ani, schimbările climatice au devenit tot mai evidente în câmpurile fermierilor din Republica Moldova. Verile sunt mai secetoase, perioadele de ploi sunt imprevizibile, iar soia resimte din plin aceste transformări.

Soia, o plantă valoroasă pentru rotația culturilor și pentru conținutul ei bogat în proteine, este una dintre culturile afectate de stresul hidric.

Chiar dacă este o plantă relativ rezistentă la secetă, producții mari se pot obține numai asigurând o umiditate optimă în sol. pentru formarea unei tone de recoltă de boabe, soia consumă 1500 – 1900 m3 apă.

‹ adv ›

În acest context, irigarea devine o necesitate. Însă întrebarea rămâne: cum irigăm eficient și sustenabil, astfel încât să protejăm atât cultura, cât și resursele de apă?

Agro-Panfil: Pentru o recoltă bogată, am inițiat irigarea soiei

Fermierul Gheorghe Panfil, întreprinderea Agro-Panfil practică irigarea din apele râului Cubolta ce face parte din bazinul hidrografic al fluviului Nistru care are un rol important în agricultură pentru irigațiile locale în special în zonele din nordul Republicii Moldova, unde terenurile agricole au nevoie de apă suplimentară în perioadele secetoase.

Apa preluată din Cubolta este transportată către câmpurile gospodăriei prin pompare mecanizată și administrată prin instalații mobile de irigare prin aspersiune cu tambur și consolă. 

‹ adv ›

Acte necesare pentru irigarea culturilor în Moldova

irigarea soiei

Pentru a avea posibilitatea de a folosi apele pentru irigare din râul Cubolta, Gheorghe Panfil a obținut Autorizația de Mediu pentru Folosința Specială a Apei (AMFSA) eliberată de către Agenția de Mediu, conform Legii apelor nr. 272 din 2011.

Folosirea apei fără autorizație este ilegală și poate duce la amenzi și interzicerea activității. În majoritatea cazurilor, de asemenea, se cere analiza calității apelor, care este parte a procesului de evaluare a pachetului de documente.

Apa de irigare se analizează obligator la următorii parametri de calitate:

  • Gradul de mineralizare sau Rezidiul uscat
  • Reacția (valoarea pH)
  • Raportul de adsorbție a sodiului (SAR)
  • Indicele de formare a sodei (Ifs) sau Carbonatul de sodiu rezidual (CSR)
  • Indicele magnezial (PMg)
  • Conținutul de clor, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 890 din 12.11.2013 și Hotărârea de Guvern nr. 635 din 19.08.2020.

Analiza se face în laboratoarele acreditate conform legislației în vigoare.

‹ adv ›

Totodată, fermierul completează obligatoriu Registru de evidență a consumului de apă care se îndeplinește zilnic/săptămânal în ziua în care are loc irigarea cu indicarea suprafeței irigate, culturii irigate etc.

La sfârșitul anului gospodăria prezintă un Raport de utilizare a apei care se prezintă la Agenția de Mediu. 

Soia – perioadele critice pentru apă. Când facem irigarea?

Platforma demonstrativă Donau Soja din cadrul Agro-Panfil este în sistemul No-till, semănatul culturii a fost făcut pe 25 Aprilie, iar soiul de soia ales e Livius. 

Soia este relativ rezistentă la secetă în fazele timpurii de dezvoltare cum ar fi germinarea și răsărirea plantulelor dar este extrem de sensibilă la deficitul de apă în faza de butonizare – înflorire  (R1—R2),  formarea păstăilor (R3-R4), unde irigarea este critică aici.

Totodată, în faza de umplere a boabelor (R5-R6) soia necesită apă constant dar fără exces, iar în faza de maturare irigare se oprește. 

În gospodăria Agro-Panfil soia se află în faza de butonizare – înflorire, irigarea a început cu un consum de 300 m3/ha.

Irigarea are loc când temperatura este mai joasă de 25 0C, de obicei seara, în amurg, noaptea sau dimineața devreme în etape, pentru a reduce evaporarea. 

Se recomandă de făcut 2-3 udări principale în fazele critice menționate mai sus. Se evită irigarea în plină zi toridă cu aspersoare pentru evitarea riscul unui șoc termic la plante. 

Recomandări pentru fermierii la irigarea soiei: 

  • Obțineți Autorizația de mediu pentru folosința specială a apei de la Agenția Mediului;
  • Obțineți la un laborator acreditat Raportul de încercare privind calitatea apei;
  • Țineți un Registru de evidență a consumului de apă, 
  • Alegeți soiuri de soia tolerante la secetă;
  • Evitați irigarea excesivă pentru a preîntâmpina riscul de boli;
  • Nu irigați în plină arșiță cu aspersoare se pot înregistra pierderi prin evaporare și șoc termic la plante;
  • Monitorizați umiditatea solului, udați doar când umiditatea minimă nu scade sub 75% din valoarea „capacității de câmp” pentru apă a solului, nu la calendar;
  • Prima udare în caz de secetă poate fi la începutul înfloririi – butonizare, pentru evitarea avortării florilor;
  • A doua udare la formarea păstăilor și început de formare a boabelor;
  • Dacă seceta persistă se mai recomandă o udare în timpul umplerii boabelor;
  • Pragul critic pentru soia este adesea între stadiul de înflorire (R1-R2) și umplerea boabelor (R5-R6) – perioadele când are nevoie maximă de apă;
  • Consultați zilnic prognozele meteo locale. Irigarea înaintea unei ploi poate fi inutilă sau chiar dăunătoare;
  • Practici precum mulcirea sau lucrările minime ale solului ajută la conservarea apei în sol;
  • Rotația culturilor cu plante care îmbunătățesc structura solului (ex. lucernă, grâu) poate ajuta la o mai bună retenție a apei.

Autor: Ela Malai, Dr., Donau Soja Moldova. Activitatea Donau Soja este susținută de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA).

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›