FOTO: Guliver/ Getty Images

Începînd cu 17 septembrie curent, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) demarează apelul II de recepţionare a cererilor de subvenţionare, aferente plăților în avans pentru anul 2018.

În perioada 17 septembrie 2018 – 14 noiembrie 2018, în curs de 45 de zile calendaristice, se va derula cel de al II-lea apel de recepționare.

Folosești Viber? Intră în grupurile noastre → HORTICULTURĂECO/BIO/ORGANICPOMUȘOAREZOOTEHNIEAPICULTURĂ

Subvențiile în avans, fiind un Proiect pilot în cadrul Programului ENPARD, vor fi acordate în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar.

Cererile de solicitare a subvenției în avans pot fi depuse de tinerii și femeile fermier care au inițiat afaceri în domeniul agriculturii, conform domeniilor de sprijin prioritizate, după cum urmează:

  • stimularea investițiilor pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat;
  • stimularea investiţiilor pentru înfiinţarea, modernizarea plantaţiilor multianuale;
  • stimularea investiţiilor pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, inclusiv pentru procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora;
  • stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.

Documentele privind depunerea și obținerea subvențiilor în avans, le găsiți aici.

Examinarea cererilor de acordare a plăților în avans se va realiza de către AIPA conform procedurilor stipulate în Regulament. Evaluarea și selecția finală a proiectelor investiționale, care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, va fi realizată de către Comisia de evaluare și selecție.

Valoarea maximă a sprijinului financiar – 65% din valoarea costurilor eligibile (nu mai mult de 1 000 000 lei).

Plata subvenției în avans va fi efectuată prin intermediul contului Escrow în modul următor:

  • I Tranșă – 75% din valoarea subvenției, care se va achita cu condiția prezentării dovezilor cofinanţării din partea Beneficiarului a 35% din valoarea costurilor eligibile;
  • II Tranșă – 25% din valoarea subvenției, în baza cererii de debursare la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative, conform domeniului în care este efectuată investiția.

Agrobiznes reamintește că pentru implementarea sistemului de acordare a Plăților în Avans pentru proiectele start-up, anual din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate cel puțin 5%, iar în anul curent, această sumă constituie 45 mil. lei.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here