‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 15 iunie, 2024
21.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAlte trei companii vor primi granturi pentru a-și spori exporturile de căpșuni, vin și...

Alte trei companii vor primi granturi pentru a-și spori exporturile de căpșuni, vin și cereale bio în UE

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Unitatea de Implementare a Proiectului Ameliorarea Competitivității (UIPAC) a aprobat spre finanțare alte trei dosare. Este vorba despre trei companii autohtone care vor să exporte în UE căpșuni, cereale bio și vin.

„Impex Business Grup” din raionul Criuleni, specializată în creşterea căpșunilor în seră, conform tehnologiei hidroponice, și-a propus să-și îmbunătățească procesele de producție și calitatea produselor pentru a face față concurenței pe piața externă. Compania a exportat căpșuni în lanțul valoric iar acum intenționează să ajungă în rețelele de supermarketuri din Uniunea Europeană. Întreprinderea a solicitat de la PAC Granturi susținerea financiară pentru experți, inclusiv, din străinătate, în promovare și marketing și pentru expertiza unui consultant în hidroponică.

O altă companie care va beneficia de asistență financiară din partea PAC GRANTURI este „Vinăria Purcari”. Întreprinderea exportă în prezent în peste 25 de țări, printre care, SUA, Canada, Marea Britanie, Norvegia, Cehia, China, Polonia, Tarile Baltice, Coreea, iar în România a devenit chiar unul din liderii de piață. Chiar și așa, managerii companiei vor să-și sporească competitivitatea la export. În acest scop, întreprinderea a solicitat grant pentru studii de piață în piețele țintă, pentru consultanță agricolă, tehnologică și oenologică.

Și întreprinderea „Prograin Organic” a fost acceptată pentru finanțare din partea PAC GRANTURI. Activitatea de bază a companiei este de a dezvolta agricultura organică în Republica Moldova, prin inițierea și dezvoltarea unui întreg lanț valoric al cerealelor organice începând cu instruirea agricultorilor și finalizând cu comercializarea produselor organice. În prezent, compania colaborează cu 65 de gospodării țărănești cărora le oferă asistență pe parcursul întreg ciclului de producere organică, de la livrarea semințelor și hibrizilor spre plantare (floarea soarelului, porumb, mazăre, soia) atît și preparate de uz fitosanitar necesare în procesul de creștere, pentru a asigura respectarea cerințelor către produsele organice, inclusiv asistență consultativă. Întreprinderea a exportat în Federația Rusă, însă după impunerea embargoului la producția moldovenească de către autoritățile de la Moscova, managerii companiei au decis să se orienteze la piața Uniunii Europene, unde standardele de calitate sunt mai mari.

Cu susținerea financiară a PAC GRANTURI compania va aplica certificarea GMP +, un standard internațional de asigurare a securității hranei, va dezvolta un soft de procesare / baze de date pentru asigurarea trasabilității produselor în întreg lanțul de producere și va contracta un consultant tenhic.

Componenta de Granturi a Proiectului Ameliorarea Competitivităţii are un buget de 3 milioane de dolari. IMM-urile din Moldova pot beneficia de granturi pentru servicii de îmbunătăţire a competitivităţii produselor şi accesare a noilor pieţe de desfacere.Până în prezent au fost aprobate spre finanţare 29 de dosare, alte opt sunt în proces de examinare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›